Ömer ERKMEN

    Ömer ERKMEN


    YENİ NESİL KAFASI

    29 Mayıs 2019 - 15:32

    Eğitim şart!
    Eğitim sistemi değişmeli!

    Daha fazla, daha iyi okullarda okuyan daha çok mu maaş alıyor? 
    Kesinlikle evet!
    O halde neden şikayet ediyoruz ki?
    Sanırım burada, yazları dondurma satışlarının ve boğulmaların artması sonucu, dondurmanın boğulmalara neden olduğunu düşünme yanılgısına benzer bir durum var. 
    Daha çok ve daha iyi eğitim kurumunda okumak maaş artışı sağlamıyor aslında. 
    Eğitim başarıları öğrenilenlerin işe yaradığından değil, öğrenebilme ve bunu gösterebilme yeteneği ve becerisi göstergesi olduğundan ve bir de daha çok talep olan okullara daha yetenekli ve becerikli olanlar alındığından para ediyor daha iyi okul, daha iyi not ve daha çok diploma!

    O halde neden Yeni Nesli Eğitim?
    Şu soru ile başlamayı deneyelim. 
    Öğrenebilme ve bunu kullanabilme yetenek ve becerileri ise gereken, neden işinde kullanacağı konuları öğrenip uygulamasın öğrenciler?
    Böylece işine ne kadar yarayacağı belli olmayan konularla zamanını verimsiz kullanmak yerine doğrudan işine yarayacak bilgi ve becerileri edinmiş olmazlar mı?
    Bu bakış açısı çok da yeni veya Yeni Nesil kafası sayılmaz aslında, yazılmış çizilmiş bir konu bu.

    Biraz daha açalım konuyu. Eğitim değil de öğrenme merkezli düşünmeyi deneyelim.
    Asıl amaç öğrenmek, eğitmek değil, öğrenmenin amacı ise, şimdilik, iş yapmak (ilerde iş yapmaya bile gerek olmayabilir ama başka bir yazı konusu bu). 
    İş yapmak ya da çalışmak ise bir önceki yazımda ayrımını yapmaya çalıştığım gibi başkasından maaş alarak veya girişimci (geleneksel veya yeni nesil) olarak mümkün. O halde birileri için çalışmayı seçenler o kişilerin işleri hakkında önceden bilgi alarak öğrenme hedeflerini, kaynaklarını ve araçlarını belirleyip bu süreçte belki “staj” bile yaparak “işe” daha hazır duruma geçebilirler. 
    Girişimci olacaklar için de benzer bir yol haritası çizilebilir (bu da ayrı bir yazı konusu).

    Öğrenmek için gerekli kaynaklar hızla “açık kaynak” oluyor, ancak kendi kendine yol bulmak çok kolay değil, yol gösterene gerek var. Öğretmenin yerini yol gösteren, rehber, mentor gibi roller almaya başladı yavaş yavaş. Bir de uygulamak gerekiyor tabi ki, bu ise konuya göre daha kolay veya çok daha zor olabilir. Örneğin cerrah olacaksanız pek mümkün olmayacak uygulama konusu, yazılım (program, kod v.b.) için son derece kolay olabilir.
    İnternet, bilgisayar veya akıllı telefon tabanlı öğrenim materyalleri artık çok daha etkileşimli, ölçülebilir ve sosyal olarak sunulabiliyor. Bunlar da öğrenmenin verimini arttırmayı, gerek oldukça ve kişiselleşmiş öğrenebilmeyi sağlıyor.

    Öğrenenin yaşı, önceki durumu, neden ve ne öğreneceği gibi çok faktör var tabi ki, bu yüzden konuyu çok basite indirgemek ya da hafife almak gibi bir niyetim yok kesinlikle. Sadece eğitim, daha doğrusu öğrenime yeni nesil bakış açısı ve konuşma bağlamı oluşturmak istedim.
    Bu konuda, Üniversite, öncesi veya sonrası için öğrenim sağlayıcıların örnekleri var dünyadan, burada yazdığım konularla ilgili kaynak ve örneklerin bazılarını aşağıda listeledim, bunlar kesinlikle tek ya da en iyi kaynak ya da örnekler değil, sadece benim bilebildiğim ve bulabildiğim örnekler. Ayrıca hiçbiri ile doğrudan veya dolaylı bir ilişkim yok. Çoğunun kullanıcısı ya da ziyaretçisi oldum o kadar. Hepsinde, öğrenim bedeli ve alınıp alınmayacağı veya nasıl alınacağı konusuna ayrıca dikkatinizi çekmek isterim. Ya tamamen bedelsiz ya da anlamlı bedel ve ödeme modelleri var. 
    Tümünün İngilizce olmasının iki nedeni var, az önemli olanı, benim başka yabancı dil bilmiyor oluşum, çok daha önemli olanı ise İnternet’in baskın dilinin İngilizce oluşu.

    https://khanacademy.org 
    https://coursera.org 
    https://udemy.com
    https://edx.org 
    https://udacity.com
    https://www.42.us.org 

    Diğerlerinden epey farklı olduğu için son örneği ayırdım.
    https://code.berlin 

    Sağlıcakla Yeni Nesil Kafasında kalın.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum