• Reklam
Mehmet ŞENGÜN

Mehmet ŞENGÜN


YKS SONUÇLARI

31 Temmuz 2019 - 15:02

ÖSYM yine sürpriz (!) yaparak beklenenden bir gün önce, gece yarısı 2019 YKS sonuçlarını açıkladı.

Geçtiğimiz yıla göre sınav sonuçları daha fazla hayal kırıklığı yarattı. Öğrenciler beklediği başarı sırasını çoğunlukla yakalayamadı. Yaptıkları net sayısına göre başarı sıralamasının, tahminlerinden gerilerde olduğunu gördüler.

2018 YKS ile 2019 YKS sonuçlarını karşılaştıracak olursak, aynı net sayıları için puanlar 2018 YKS'ye göre yükseldi fakat bu durum sıralamalara olumlu yansımadı. Tersine, sıralamalar daha aşağılara geriledi.

2018 yılında TYT'ye giren adayların bir kısmı 2019 yılında da TYT'ye girdi. Bu durumdaki adayların hangi yılda aldığı puanları yüksek ise o yılda aldıkları puanları dikkate alındı. Bu öğrencilerden bir kısmının 2019 TYT'ye göre daha yüksek olan 2018 TYT puanları, 2019 TYT yüzdelik dilimine çevrildi.

Adil olmayan bu sistem, geçtiğimiz yıldan mezuna kalan bu öğrenciler için avantaj olacak şekilde sıralamaları değiştirdi.

Bu yıl uygulanan YKS sınavlarının geçen yıla göre daha zor olması, sıralamayı etkileyen diğer faktörlerden birisi. Eşit Ağırlık bölümünden sınava giren öğrencilerin, Sayısal bölümden sınava giren öğrencilere göre başarı sıralamasından daha çok mağdur oldukları görülüyor.

Bu yıl ilk defa YKS'ye giren, barajı aşamayan ya da beklediği başarıyı bulamayan öğrenci sayısının, geçtiğimiz yıla göre daha fazla olduğu görülüyor. Bu da 2020 YKS'ye girecek öğrenci sayısında daha fazla yığılma olacağı anlamına geliyor.

YKS'de giderilecek eksiklikler hala mevcut. Testlerin zorluğu birbirini tutmuyor. Bir dersin testi kolay, diğer dersin testi zor oluyor. Seçicilik her ders için homojen olmalı.

AYT'de soru sayısı ve buna bağlı kalınarak sürenin artırılması, başarı sıralamasının daha sağlıklı olmasını sağlayabilir. Alan seçimi yapan öğrenciye de ek puan verilmeli. Örneğin 2019 YKS de TM öğrencilerinin dezavantajlı olduğunu gördük.

MEB halen ezberci eğitimden kurtulmuş değil. ÖSYM'nin ise yapmak istediği PİSA, TIMMS gibi sorgulayıcılığı ortaya çıkaran sınavlar. Son iki yılda gördük ki, MEB de verilen eğitimle ÖSYM istediği kazanımlar geçmiş yıllara göre nitelik bakımından daha farklı. Hızlı bir geçiş yaşandığı için çoğu öğrenci ayak uydurmakta zorluk çekiyor.

Bu durumdan yararlanan kurumlarda var. Öğrenciyi üniversite sınavına hazırladığını sanan, hazır hap dediğimiz kolaycı bilgilerle başarının geleceğini sanan, sorgulatmayıp robot gibi soru çözdüren temel liselerin büyük çoğunluğu ve yeni yeni pıtrak gibi çoğalan apartman kolejleri. Temel liselere verilen süre dolduğu için resmi olarak ömürlerini tamamladılar. Şimdi yeni konsept apartman kolejleri.

Öğrencilerin büyük çoğunluğunun istediği başarıyı yakalayamaması, önceden hazırlanan tercih listelerinin de mecburen revize edilmesini gerektirdi. ÖSYM'nin de tercih sürecini kısa tutmasıyla aceleye gelen tercihler, panikle sağlıksız bir şekilde yapıldı.

Bu yıl geçtiğimiz yıla göre, yerleştirme sonuçlarında bölümlerin taban başarı sıraları büyük farklılıklar gösterirse bu durum sürpriz olmayacaktır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum