Kürşat BAŞAR

    Kürşat BAŞAR


    VERGİLER VE ZENGİNLER

    29 Mayıs 2019 - 13:44

    Fransa’da zenginlere ek vergiler gelmesi birçok kişinin vatandaşlıktan çıkmasına neden oldu ve tartışmalar devam ediyor.

    Bizde de yıllardır hep, “çok kazanandan çok vergi” alınacağı açıklamaları yapılır, ama ne kadar gerçekleşir belli değil.

    Vergi yükünün artırılması bir yana, büyük servet sahiplerinin hayır işlerine, kültür ve sanata, eğitime, sağlığa daha fazla fon ayırmasını sağlayabilsek keşke...

    Yazık ki bizim zenginlerimiz, açtıkları okullardan, yaptıkları festivallerden, kurdukları müzelerden bile kâr etmek istiyor.

    Geçenlerde çok ünlü bir müzisyen dostuma bir teklif geldi. Çok ünlü bir sanayicimiz evinde vereceği özel davette kendisinden piyano çalmasını istemiş. O da her zaman aldığı ücreti istemiş. Ücret dediğim de öyle pek yüksek bir şey değil. Bunun üzerine yeniden arayıp onu yarıya indirmeyi teklif etmişler. Piyanist dostum da “En iyisi o zaman ben hiç para almayayım” demiş.

    Dünyaca ünlü bir piyaniste evinizdeki partide çaldıracaksınız, ama üç kuruşunu hesaplayacaksınız. Gerçekten de biraz garip bir durum bana göre.

    ***

    Medici ailesi olmasa belki bugün Batı kültürü ve sanatı\farklı bir noktada olurdu.

    Dünyanın ünlü aileleri, sanayicileri, servet sahipleri, özellikle kültür ve sanata büyük fonlar ayırıyor.

    Bizde hâlâ devletin tiyatroyu, operayı, baleyi desteklemesi bekleniyor.

    Biliyorsunuz geçmişten beri devletin bu işlere destek olmasına karşıyım. Çünkü devlet işin içine girince mutlaka o günkü hükümetin anlayışı sanat eserleri ve sanatçılar üzerinde etkili olur. Bu nedenle sponsorluğun özel şirketler tarafından yapılması çok daha iyi sonuçlar doğurur.

    ***

    Örneğin kimi uluslararası festivaller izliyoruz yıllardır. Açılış konserine dünyanın en ünlü senfoni orkestrası geliyor. Bilet fiyatları cep yakıyor.

    Oysa böyle bir vakfın, holdingin, şirketin desteklediği bir festival böyle mi açılmalı?

    Dünyanın o ünlü orkestrasıyla örneğin bizim senfoni orkestralarımızdan biri birlikte ücretsiz bir konser yapsa daha güzel olmaz mı?

    Özel müzelere ünlü yabancı sanatçıların eserleri geliyor, sergileniyor. Bilet parası ödeyip giriyoruz. Güzel. Ama bizim sanatçılarımızı alıp yurtdışına götürmeyi de düşünsek...

    Büyük bir holding diyelim burada bir okul açıyor, dünya parası verilerek giriliyor okula. Peki onu da anladık. Ama o okuldan kazanılan parayla en azından aynı eğitimi Doğu’da, Güneydoğu’da bir okul açarak ücretsiz yapmak, o eğitim kalitesini oraya da taşımak çok daha güzel ve anlamlı olmaz mı?

    Devletin zenginlerden daha fazla vergi almakla uğraşmak yerine eğitime, kültüre, sanata fon ayırmalarını desteklemesi çok daha iyi sonuçlar doğurabilir.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum