TBMM'de Binali Yıldırım ilgisi nasıl yorumlandı

    Son Başbakan Binali Yıldırım'ın Cumhurbaşkanı yardımcısı olacağı konuşuluyor ama dün TBMM'de ilgi ve onun yaklaşımı, tekrar Meclis Başkanı olmak niyetinde yorumlarına yol açtı.

    TBMM'de Binali Yıldırım ilgisi nasıl yorumlandı
    04 Haziran 2020 - 01:28

    AK Parti'nin kurulduğu ve hükümeti kurduğu dönemden bu yana üst düzey görevler alan Binali Yıldırım'ın, İBB Başkanı adaylığı sonrasındaki inzivası ilerleyen günlerde sona ereceğe benziyor.

    İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı adayı olan ancak kaybeden Yıldırım'ın adı uzun süredir Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak geçiyor. Ancak yeni bir iddia ortada dolaşmaya başladı: "Meclis’te Temmuz ayında TBMM Başkanı seçimi için yarış olacak. Binali Yıldırım’ı TBMM Başkanlığı’nda tekrar görebiliriz. Yıldırım’ın, TBMM Başkanlığı’na sıcak baktığı konuşuluyor."
    Haziran'da açılan TBMM'de milletvekillerinden büyük ilgi gören, hepsiyle oturup sohbet etmeye çalışan Binali Yıldırım'ın başkanlık için 'gönüllü' olduğu yorumunlarına yol açtı.



    BİNALİ YILDIRIM'IN SİYASİ KARİYERİ


    Uzun yıllar AK Parti kabinelerinde Ulaştırma Bakanlığı yapan Binali Yıldırım, 2014 yerel seçimlerinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday oldu, ancak seçilemedi. Yıldırım, Türkiye Cumhuriyeti'nin son başbakanı olarak da görev yaptı. 31 Mart ve 23 Haziran seçimleri için İBB Başkanlığı'na aday olan tecrübeli siyasetçi, bu adaylıktan önce de TBMM Başkanı olarak görev yapıyordu.



    İLK SEÇİLEN BAŞKANIN GÖREV SÜRESİ 2 YIL

    TBMM Başkanlığı için bir yasama döneminde iki seçim yapılıyor. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi üç yıl.

    BAŞKAN SEÇİMİ GİZLİ OYLA YAPILIYOR

    Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan adayları, birinci devre için seçilen Başkanın görev süresinin dolmasından on gün önce başlamak üzere, beş gün içinde Başkanlık Divanına bildirilecek ve Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimin yapılacağı gün kendiliğinden toplanacak.

    İLK İKİ OYLAMADA ÜYE TAMSAYISININ ÜÇTE İKİ, ÜÇÜNCÜ OYLAMADA ÜYE TAMSAYISININ SALT ÇOĞUNLUĞU ARANACAK

    Başkan seçimi gizli oyla yapılır. İlk iki oylamada üye tamsayısının 2/3’ünün (400), üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunun (301) oyu aranır. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılır. Dördüncü oylamada en çok oy alan üye Başkan seçilir.

    Başkan seçimi aday gösterme süresinin bitiminden itibaren beş gün içinde tamamlanacak. İkinci devre için seçilen Başkanın görev süresi yasama döneminin sonuna kadar devam eder.



    BİNALİ YILDIRIM SEÇİLMİŞTİ

    Meclis Genel Kurulu’nda 12 Temmuz 2018 Perşembe günü Binali Yıldırım 3’üncü oylamada Anayasa’da öngörülen çoğunluğu sağlamış ve 335 oyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı seçilmişti.

    YILDIRIM’IN İSTİFASININ ARDINDAN MUSTAFA ŞENTOP MECLİS BAŞKANI SEÇİLDİ

    Yıldırım, AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmasının ardından 7 ay sonra TBMM Başkanlığı görevinden istifa etmişti.

    Meclis Genel Kurulu’nda 24 Şubat 2019 Pazar günü Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop 3’üncü oylamada Anayasa’da öngörülen çoğunluğu sağlayarak 336 oyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı seçildi.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum