• Reklam

Sındırgı'yı değiştiren adam

2004 yılında henüz 33 yaşındayken belediye başkanı seçilen idealist coğrafya öğretmeni Ekrem Yavaş, ekmeğini yediği, suyunu içtiği, sokaklarında oynadığı Sındırgı’yı Türkiye’nin örnek bir yerleşim yeri haline getirdi.

Sındırgı'yı değiştiren adam
04 Ekim 2020 - 19:55 - Güncelleme: 04 Ekim 2020 - 21:14
 
AK Parti’den seçilmesine karşın, sözde değil gerçekte rozetini bir kenara bırakan, seçimde rakibine oy verenler dahil, çoğunluğun gönlüne girmeyi başaran Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, çoğu kişinin ‘yapamaz’ diye burun kıvırdığı projeleri tek tek hayata geçirmeye başlayınca kendisine inancı artırdı. Böylece kendisine güvenen vatandaşların peşinden gelmesiyle de projelerini koşar adım hayata geçirdi. Türkiye’nin adı-sanı fazla duyulmayan, merkezinde 15 bin kişinin yaşadığı, köyleriyle birlikte nüfusu 35 bin olan Sındırgı’yı, konuşulan-dikkat çeken bir ilçe haline getiren Başkan Yavaş, mansetturkiye.com İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Hasan Çölmekçi’ye projelerini anlattı.
 


Sındırgı 2006 yılında Termal Turizm Bölgesi ilan edildi
2004 yılında göreve geldikten sonra ilçenin stratejik planları, turizm ve termal kaynakların verimli kullanılması yönünde hazırlandı. Yani o zaman bir hedef belirledik. Planlı bir şekilde bu hedefe yöneldik. Bu kapsamda İzmir Ege Üniversitesi ve Balıkesir Üniversitesi işbirliğinde şehrin stratejik planı hazırlandı. İlçe merkezimize 20 km uzaklıktaki jeotermal kaynağın ilçe merkezine ulaştırılarak ısınmada ve termal tesislerde kullanılması için çalışmalara başladık. Ayrıca diğer termal kaynak olan Emendere suyunun tesislerde kullanılarak vatandaşların hizmetine sunulması planlandı.
İlçenin tarihi, kültürel varlıkları ve termal kaynakları göz önünde bulundurularak, termal tesislerin yapılmasının yolunu açmak, teşvik kapsamına almak adına 2006 yılında ilçemizin “termal turizm bölgesi” olmasını sağladık. Bu kapsamda ilk olarak Emendere Termal Otel, Obam Termal Otel yapıldı. Laguna Termal, Tameda Termal ve Özdil Termal ise halen çalışmalar devam ediyor.

 
Emendere Termal Otel’i İstanbul Büyükşehir Belediyesi yaptı
İlçenin termal turizm bölgesi ilan edilmesi, turizm tesislerinde örnek teşkil etmesi adına uzun bir çalışma sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Sındırgı Belediyesi işbirliği yaptı. Bu işbirliği sonrası belediyemizden tek kuruş çıkmadan, Emendere köyünde bulunan 37 derece kaynak sıcaklığına sahip, cilt hastalıklarına iyi gelen suyun bulunduğu yerde Emendere Termal Otel inşa edildi.
Bu sayede özel müteşebbislerin de yolu açılmış oldu. Bu kapsamda Hisaralan Termal bölgesinde Obam Termal Otel de özel müteşebbis tarafından yapıldı.
 
Yerleşim yerleri ulaşımla gelir
İlçenin ulaşımını rahatlatmak, 80’li yıllara kadar İzmir-İstanbul yolu geçtiği dönemdeki canlılığı geri getirmek, halkın ürünlerinin pazara yakınlaşmasını sağlamak adına dışarıya bağlantı yollarının yapılması gerekiyordu. Girişimlerimiz sonucu Türkiye’de farklı bir hikayeye imza attık. AK Parti hükümetinin Balıkesir’deki ilk yol icraatı, Sındırgı-Bigadiç karayolunun yapılmasıyla gerçekleşti. İl merkezinden ilçeye doğru gitmek yerine yol çalışmalarının Sındırgı’dan başlayarak il merkezine gitmesi de hikayeye farklı bir boyut kazandırdı. Yolun yapılması ile birlikte Balıkesir merkeze 1.5 saatlik uzaklık  45 dakikaya düşerken, sürekli kazaların yaşandığı virajlar da ortadan kaldırıldı.
 


Şerif Paşa Meydanı

Turizmle gelişen ilçelerin mutlak bir meydanı olması gerekir düşüncesi ile tarihi Şerif Paşa Camisi’nin de içinde yer aldığı, atıl durumda bulunan alanda Sındırgı’nın ilk meydanı oluşturuldu. Meydan, Ramazan etkinlikleri başta olmak üzere, çeşitli etkinlikler ve gündelik hayatta dinlence alanı olarak vatandaşların kullanımına kazandırıldı. Çevresine inşa edilen butik dükkanlar ile tarihi yapı bozulmadan sanat sokağı oluşturularak turizme altlık hazırlandı.
 
Jeotermal enerji ilçe merkezine getirilerek konutlar ısıtıldı
İlçenin 30 yıllık hayali olan ve birçok siyasetçinin de sözünü verdiği Hisaralan bölgesindeki termal suyun ilçe merkezine getirilerek ısınmada kullanılması da bizim dönemimizde sağlandı. 2008 yılında yap-işlet-devret modeli ile ihale edilen jeotermal enerji ile konut ısıtılması işi, 2014 yılında tekrar göreve gelmem sonrası tamamlandı. İlçe genelinde 3 bin 500’e yakın konut ısıtılmaya başlandı. Bu sayede ilçe merkezinde konut fiyatları değer kazandı. 82 konutluk TOKİ evlerinin yanına  668 konutluk ikinci etap Türkiye’nin ilk jeotermal ısıtmalı TOKİ evleri yapıldı. İlçeye güven ve yatırım bu sayede fazlalaştı. Müteahhit firmadan kaynaklana  sorunlar ise 2019 yılında jeotermal şirketin belediye bünyesine alınması ile birlikte son buldu.  İlçe merkezinde ısınma sorunun ortadan kaldırılması ve tamamına yakın alanda ısınmanın jeotermalle sağlanması adına çalışmalar aralıksız sürdürülüyor.
 


Cumhuriyet Meydanı ve Belediye Binası

2014 yılında Balıkesir’in büyükşehir olması ile birlikte artan birimlere ve ihtiyaçlara cevap veremeyen eski belediye binamız yıkılarak yerine yerel mimariye uygun ve tüm ayrıntıların düşünüldüğü yeni bir belediye binası yapıldı.
Bina ile bir ayrıntı vereyim. Üzerinde bulunan leylek yuvası ile dünyada tektir. Eski binamız üzerine bir leylek yuva yapmıştı. Biz de leyleklerin göçünü bekledik ve inşaat çalışmaları iki ay gecikti. Leyleklerin göçü sonrasında aynı yuva bir direk üzerine taşınarak muhafaza edildi. Yeni binanın projesinde de leylek yuvası yer aldı. Böylece örnek çalışmaya imza atıldı. Leylekler şimdi her yıl belediye üzerindeki aynı yuvasına geliyor.
Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile ilçenin vizyonunu değiştiren, tamamı doğal taşlardan oluşan, dev bir Yağcıbedir halısı motifinin işlendiği ve yer altı otoparkı ile her alanda ihtiyaca cevap veren Cumhuriyet Meydanı vatandaşların hizmetine sunuldu. Uluslararası Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günleri’ne ev sahipliği yapan devasa meydan, her türlü etkinliğe de açık. Yayalaşmanın arttırılması ile meydan esnafı da canlılık kazandı. Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan belediyeye ait işletmenin sözleşmesi de feshedilip, tamamen yenilenerek Zeytindalı Meydan Park olarak vatandaşların hizmetine sunuldu.
 


Sındırgı-Akhisar Karayolu inşaatı sürüyor

Manisa-İzmir bağlantısını sağlayan, kanlı virajlar olarak bilinen kazaların yaşandığı virajların bulunduğu yolu yenileme çalışmaları da aralıksız sürdürülüyor. Manisa ve İzmir’e yakınlaşmak ürünlerin pazara ulaşımını kolaylaştırdığı gibi bölge turizmine de canlılık kazandırıyor.
Bunun yanında yapılan Sındırgı çevre yolu da transit geçiş yapacak ağır vasıtaların şehir içinde oluşturduğu yükü azaltarak yayalaşmanın önünü açtı. Çevre yolu aynı zamanda vatandaşlar için bir yürüyüş ve spor yolu oldu. Aydınlatma, ağaçlandırma ve bisiklet yolu çalışmaları ile prestij bir cadde halini alacak.
 
668 konutluk TOKİ evleri ve Yağcıbedir Mahallesi
İlçe merkezinde jeotermal konut ısıtmasının sağlanması ile birlikte ilçenin kaderi de değişti. 2004-2009 döneminde yapılan 82 konutluk TOKİ projesinin yanına tamamı başlamadan satılan 668 konutluk Türkiye’nin ilk jeotermal ısıtmalı TOKİ projesi yapıldı. Sosyal donatıları ile de ilçenin büyümesine vesile olan mahalleye dünyaca ünlü 3000 yıllık Yağcıbedir halılarının ismi verildi. Sındırgı’ya 75. mahalle eklendi.
Mahalle içerisine yapılan yeni devlet hastanesi, gençlik merkezi, yüzme havuzu ile gelişim devam ediyor.
 


Prestij proje: Kocahan

İlçe merkezinin prestijini arttıracak dev bir proje başlattık. Depreme dayanıksızlık raporu bulunan ve belediye dükkanları ile kötü bir görüntü oluşturan Cumhuriyet Ortaokulu yıkılarak yerine ilçeye prestij katacak ve turizme hareketlilik kazandıracak Kocahan projesine başlandı. Turistlerin gezeceği bir alan oluşturulacağı gibi, otobüs nerde durur, araç parklanması nerede olur, gelen misafirler nerede alışveriş yapar, vakit geçirebilir sorularının cevaplandığı projede çalışmalar devem ediyor. Aynı proje kapsamında belediye kasasından para çıkmadan ilçeye 18 derslikli yeni bir orta okul, Türk hamamı ve kaymakamlık lojmanı da kazandırılıyor.
 
Akpınar Yaşam Merkezi
Turizmle gelişen ilçemize gelen ziyaretçilerin yemesi, içmesi, hediyelik eşya alabilmesi adına kadınlarımızı harekete geçirdik. Kadınların turizme ve istihdama kazandırılması adına Akpınar Yaşam Merkezi’ni kurduk. 650’ye yakın kadın üyesi bulunan merkezde yöreye has ürünler, unutulmaya yüz tutmuş sanatlar hayat buluyor. Yöre motifleri, geleneksel sanatlar ile süslenen hediyelik eşyalar, yöreye özgü lezzetler bu alanda görücüye çıkıyor, turizme katkı sağlıyor. Hikayesi olan bu merkez 100’ün üzerinde belediye ye de örnek teşkil etti. Burada gazete kağıdından yapılan hediyelik eşyalar çok ilgi görüyor. Biz bu merkezde kadınlardan hiç kira almıyoruz. Ne yapıp satarlarsa kendi bütçelerine. Onlara bir fırsat sunduk.
 
Güreş Evi ve Kışla Müze Han
Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Sındırgı Güreş Evi’ni açtık. Dünyada ve Kırkpınar'da nam salmış Şerif Pehlivan, Mehmet Ali Yağcı gibi güreşçilere sahip Sındırgı ilçesinde benzeri olmayan Güreş Evi oluşturuldu. Ata sporu güreşe ve güreşçilere önem vererek, ilçenin kültürel değerlerini yaşatmaya çalışıyoruz.  Güreş tarihini gelecek nesillere aktarıyoruz. Sındırgı Belediyesi personelince oluşturulan araştırma ekibi ile 80'li yıllara kadar güreşlerde önemli bir isim sahibi olan ilçedeki güreş kültürü detaylı bir şekilde incelenmeye başlandı. Özellikle 1946-1949 yılları arasında 2 kez Kırkpınar başpehlivanı olan Şerif Pehlivan, Sındırgı'nın ismini güreşlerde en iyi şekilde duyuran Mehmet Ali Yağcı, Gacaroğlu gibi isimlerin ve güreş yapan eski pehlivanların hayatı, güreşe olan tutkusu yakın akrabalarının dilinden belgesel olarak kaydedildi. Tarihi güreş malzemeleri, kıspetler, gazete haberleri, güreşlere dair fotoğraflar ve hikâyeleri toplanarak güreş evinde sergilendi. Güreş Evi örnek olması nedeniyle Tarihi Kentler Birliği tarafından Müze Uygulama ve Özendirme Ödülü’ne layık görüldü.

Sındırgı’da 120 yıl önce askeri kışla olarak inşa edilen bina, restore edilerek modern müzeye çevrildi. İki katlı tarihi "Kışla Müze Han" kültürel değerlerle otantik bir havada konaklama yapabilmesi için aynı zamanda butik otel hizmeti de veriyor. Kışla Müze Han'da yöreye ait çeşitli etnografik ve tarihsel değeri olan materyaller sergileniyor. Kışla Müze Han Butik Otel, Tarihi Kentler Birliği’nce uygulama ödülüne layık görüldü. Burada kalan misafirler, sabah kahvaltıları için hobi bahçesine girerek yiyecekleri domates, biber, salatalık gibi sebzeleri, otları kendileri topluyor.



Üniversiteli Eller Renkli Şehirler Projesi ile belediyeciliğin Oscar’ını kazandı
Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen 7. Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri proje yarışmasında “Üniversiteli Eller, Renkli Şehirler” projesi ile Yerel Kalkınma ve İşbirliği kategorisinde “Belediyeciliğin Oscar”ı sayılan Altın Karınca Ödülü’ne layık görüldü. 
Balıkesir Belediyesi ile Balıkesir Üniversitesi Sındırgı Meslek Yüksekokulu iş birliğiyle geçen yıl başlatılan "Üniversiteli Eller Renkli Şehirler" projesi kapsamında ilçedeki tarihi evler, öğrenciler tarafından boyandı. Öğrenciler ve halk arasında kaynaşmayı sağlamak, bulundukları şehre değer katmaları adına yapılan projede 100’e yakın ev boyanarak turizme kazandırıldı.
 
Halıya coğrafi işaret alındı, değerler tescillendi
3000 yıllık kültürümüzün ve yörüklerin yansıması olan Sındırgı ile özdeşleşmiş Yağcıbedir halılarının coğrafi işareti, motiflerinin tescili uzun uğraşlar sonucu Sındırgı Belediyesi’ne alındı. Bu sayede hem bu halıların motiflerini kullanan Çin’e tarihi bir gol atıldı, hem de her birinde ayrı bir anlam saklı motiflerin bozulmasının önüne geçilmiş oldu.
Bunun yanında belediye logosu, turizm logosu gibi Sındırgı’ya ait tüm değerlerin tescilleri de belediyeye kazandırıldı.


 
Doğal Şehir unvanı aldı
Yurtdışı kaynaklı Cittaslow (Yavaş Şehir) için başvuran Sındırgı, bu arada Türk kaynaklı ‘Doğal Şehir’ unvanının sahibi oldu. Simav Çayı ile Cüneyt Çayı arasında kalan bir noktada bulunan Sındırgı. iki nehir arasında oluşu ve doğal yapısını bozmaması, aynı zamanda da şehir merkezinde leyleklerin yaşaması nedeniyle bu değere layık görüldü. Yüzde 57'si ormanlarla kaplı olan bu şehir leylekleri yaşatması, onlara ev sahibi olması hasebiyle de doğal şehir olarak tescillenmiştir. Hatta leyleklerle ilgili ilginç de bir durum ortaya çıkmıştır. Göç sırasında leylekler ilçe girişindeki köylerde dinlenmek için üzerine kondukları elektrik telleri ve direklerine kanatlarının çarpması sonucu telef oluyordu. Bu yüzden leylekler gelince hemen TEDAŞ’tan elektrikleri kestirdik. Bu arada elektriği kesilen köylüler isyan etti. Buna rağmen açtırmadık. Bu olay 2 yıl önce olmuştu. Bu sene leylekler gelmeye başlayınca köylü kendisi gelerek elektrikleri kesmemizi, leyleklerin ölmemesini istedi. Artık şehrimizde bir bilinç de oluşmaya başladı.
 

EKREM YAVAŞ KİMDİR?

1970 yılında Sındırgı’da doğdu ilk, orta ve lise tahsilini Sındırgı’da yaptı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Coğrafya Bölümü'nü bitirdi. Diyarbakır Anadolu Lisesi, Sındırgı Düğüncüler İlköğretim Okulu, Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda Coğrafya Öğretmenliği yaptı. 2004-2009, 2014-2019 yıllarında Sındırgı Belediye Başkanlığı görevini üstlendi. 2011 Genel Seçimlerinde AK Parti’den 7. sıra Balıkesir milletvekili adayı oldu. Aynı zamanda İlim Yayma Cemiyeti Sındırgı Şubesi kurucusu olan Yavaş, sendikacılık, izcilik, Halıcılar Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Yağcıbedir halıları konusunda uzman olan Ekrem Yavaş evli ve 3 çocuk babasıdır. 2019 seçimlerinde tekrar başkan seçildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum