• Reklam

Sarı şeritlerin hali perişan!

Görme engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak için kaldırımlara yapılan sarı renkli hissedilebilir yüzeylerin durumu içler acısı...

Sarı şeritlerin hali perişan!
14 Ocak 2020 - 17:48 - Güncelleme: 14 Ocak 2020 - 17:54

İnsanlar her gün defalarca yürüdükleri kaldırımlardaki sarı şeritleri umursamazlar..

Ya da kimimiz ne işe yaradıkları hakkında bir fikir sahibi değildir.

Birçok insan için bu plastik sarı şeritler ne yazık ki süs olmaktan öteye gitmez.

Plastik sarı şeritler görme engelli vatandaşlarımızın kalabalık ve trafik karmaşası içindeki şehir yaşamlarını biraz olsun kolaylaştırmak için yapılmıştır.

Belediyeler tarafından kaldırımlara yapılan hissedilebilir yüzeyli plastik sarı şeritler, engelli vatandaşlarımızın gitmek istedikleri yerlere güvenli bir şekilde ulaşmaları için oldukça yarar sağlamaktadır.

Gözleri görmeyen engelli insanların yollarda yönlerini bulmalarını kolaylaştıran  bu şeritler, tırtırlı bir şekilde yapılır.  Böylece engelli vatandaş elindeki baston yardımı ile plastik sarı şeritlerin tırtırlı kısımlarını fark ederek yönünü yardıma ihtiyaç duymadan bulabilir.

Bu şeritler yapılırken önlerinde ağaç, direk, duvar gibi engellerin bulunmamasına, üzerilerine engel teşkil edecek eşyaların konulmamasına dikkat edilmelidir. 

kor-yollari-1.jpg

Hal böyleyken, caddelerimizde göreme engelli vatandaşlarımız için yapılmış bu şeritlerin çoğu yerde zamanla aşınmasına rağmen, yetkililerin dikkatini çekmediği de bir gerçektir. 

Aşınma, kopma, uzun aralarla oluşan boşluklar, engelli vatandaşlarımızın yürürken zorlanmasına ve çoğu zamanda yardım almasına neden olmaktadır. 

Resimde olduğu gibi bunun örnekleri şehrin büyük bölümünde de var.

Aşınmaların olacağı bilinmesine rağmen, neden belirli aralıklarla kontrolü yapılmaz. 

kor-yollari-3.jpg

Sarı şeritlerin üzerinde sadece engelli vatandaşlarımız yürümüyor ki. Binlerce insanın yürüdüğü bu alanlarda oluşan bu aksaklıklar için belediyelerin acil olarak hareket geçmesi lazım. 

Sadece İzmir'de değil, tüm Türkiye'de belirli aralıklarla hasar incelemesi yapılması gerekir. 

Bunun için acilen göreve sayın yetkililer... 

 

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum