• Reklam

Minbere yine kılıçla çıktı

Ayasofya Camii'nde 86 yıl sonra kılınan ilk namazda Osmanlı'daki kılıç geleneğini devam ettirerek minbere kılıçla çıkan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kurban Bayramı hutbesinde de aynı kareyi tekrarladı

Minbere yine kılıçla çıktı
31 Temmuz 2020 - 11:48
Ayasofya’da, 86 yıl sonra ilk Kurban Bayramı hutbesini okuyan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın yine elinde kılıçla minbere çıkması dikkat çekti.

Osmanlı’dan kalan bu geleneğe göre cuma ve bayram hutbeleri için minbere kılıçla çıkan eski cami imamları, kılıcı sağ ele alırsa, “kullanma” niyetini ortaya koyuyor ve düşmanı korkutmayı amaçlıyor. Hutbelerde ise kılıç sol ele alınıyor. Bu da, dosta güven verme amacını taşıyor.

Erbaş, bayram hutbesinde “Sizleri bayram süresince kurban kesiminde, ziyaretleşmede, bilhassa trafikte anlayışlı ve sabırlı olmaya davet ediyorum.Yüce Rabbimiz, bizleri her türlü kaza ve beladan muhafaza buyursun. Salgın hastalıklardan, savaş ve acılardan halâs eylesin.Nice bereketli bayramlarda buluştursun. Allah'ın selamı, rahmeti, ikram ve inayeti üzerimize olsun” dedi.

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Murat Durudoğan
    3 yıl önce
    Meczup kılıçla osmanlı geleneği diye çıkmasına çıkiyorda, ayasofya açılında Atatürk e hakertli şovunda elinde ki kılıç haçlı kılıcıydı. Osmanlılarda kılıçın tutulduğu sap kısmı haç türünde değildir. Kimden izinli çıkıyorsa?