LİSELERE GİRİŞ SINAVI (LGS) VE ÖNERİLER


Önümüzdeki Cumartesi günü her yıl olduğu gibi bu yıl da, Türkiye’nin gündemi LGS (Liselere Giriş Sınavı) olacak. Sınav sorularının zorluğu kolaylığı veliler öğrenciler derken, en az bir hafta ülke gündemini değiştirecek tartışmalar yaşanacak.

Geçtiğimiz yıl, okul türlerinde kısmi değişiklik yapıldı. (Yapılan değişiklikleri ve okul türlerine başka bir yazıda detaylı olarak yer vereceğim). Bu değişiklikler, geçtiğimiz yıllarda velilerin ve öğrencilerin daha çok tercih ettiği akademik eğitim veren , sınavla öğrenci alan liselerin sayısını azalttı. Bu da doğal olarak sınavın önemini biraz daha artırdı.

Sınav öncesi ve sınav anında yapılacaklar, sınav başarısını etkileyebilecek önemli unsurlardan biridir.

Sınav öncesi son gün;

-Test çözmeyi bırakın: Zaten şu ana kadar yaptığınız çalışmalar sizi başarıya taşıyacaktır. Ancak sizi rahatlatacaksa, abartmadan bazı konulara yüzeysel olarak bakabilirsiniz. Bu da size sadece psikolojik bir rahatlatma sağlama düzeyinde düşünülmelidir.

- Sınavı kafanızda ne çok büyütün ne de hafife alın: Bu sizin stres dengenizi sağlayacaktır. Gerektiği kadar stres sizin motivasyonunuzu artırır. Gereğinden fazla abartılı telaşlı haller, başarının önünde en büyük engel olacaktır.

-Moral ve motivasyonunuzu olumsuz etkileyecek kişi ve olaylardan uzak durun: Gelişebilecek olağanüstü haller karşısında aşırı duygusal tepkiler göstermeyin.

-Fiziksel olarak kendinizi zorlayacak aktivitelerden uzak durun: Fakat bu hiç aktivite yapmayacağınız anlamına gelmez. Hafif yürüyüşler ve egzersizler yapabilirsiniz.

-Yediklerinize, içtiklerinize dikkat edin: Akşam da uykunuzu almanıza dikkat edin. Her gün olduğu gibi, normal hayatınızı sürdürün. Daha önceki yaşantınızdaki alışkanlıklarınızda köklü değişiklikler yapmayın.

-Kahvaltınızı yapın: Sınav sabahı da her gün olduğu gibi, rutini bozmadan kahvaltınızı yapın. Sınava gireceğiniz okula giderken, belirli bir mesafeyi yürümeyi tercih edin.

Sınav anında;

-Sınava başlarken, daha önce uyguladığınız deneme sınavlarında, en başarılı sonucu elde ettiğiniz ders sıralamasını uygulayın. Bu konuda önceki stratejinizi değiştirmeyin.

-Soruları çözerken turlama tekniği uygulayın. Yapamadıklarınıza takılıp kalmayın. Yapamadıklarınıza tekrar geri dönmek üzere, size göre zorluk derecesine bağlı olarak ! ve ? işareti gibi semboller koyabilirsiniz. Geri döndüğünüzde de zorluk derecesi az olandan başlamayı tercih edin.

-Acele etmeyin. Zaman kazanmak için yaptığınız aceleci davranışlar olumsuz sonuçlanabilir.

-Testlerin katsayılarına takılmayın. Katsayısı düşük olan testleri de önemseyin.

-Uzun bir paragraftan oluşan ve fazla öncüllü olan sorulardan korkmayın. Böyle sorularda soru içinde yeterince açıklama vardır. Soruya odaklanın, soru kökünü dikkatli okuyun ve yuvarlak içine alın.

-Sonucundan şüphe duyduğunuz soruyu tekrar kontrol edin. Bulduğunuz sonucun şıklarda olması soruyu doğru çözdüğünüz anlamına gelmez. Ancak bu konuda abartılı davranmayın.

-Cevapların optik kağıda çözülen her soru sonunda kodlanması, cevaplarınızın kaydırılmasını önleyeceği gibi sizi de kısa bir süre dinlendirir.

Yukarıda anlatılanlar doğrultusunda, Cumartesi günü sınava girecek öğrencilerimize başarılar diler, sınav başarısının her şey demek olmadığını anımsatmak isterim.