LGS SONUÇLARI VE OKUL TERCİHLERİ (2)


Öğrenciler ve veliler, sürekli değiştirilen ama bir türlü yerleşmeyen, tamamen yetersiz bir sistemde, okul tercihlerini yapmak zorunda kalacak.

Tercih ve Yerleştirme takvimi

Tercihlerin alınması 1-12 Temmuz

Yerleştirme sonuçları ve okullardaki boş kontenjanların ilan edilmesi 22 Temmuz

Yerleştirmeye esas 1. nakil başvuruları alınması 29 Temmuz-2 Ağustos

1. Nakil sonuçlarının ilanı 5 Ağustos

2. Nakil başvurularının alınması 5-8 Ağustos

2. Nakil sonuçlarının ilanı 10 Ağustos

Hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için boş kalan kontenjanlara İl/İlçe Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarına başvuru 19-23 ağustos

İl/İlçe Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca yerleştirmenin tamamlanması ve sisteme işlenmesi 6 Eylül

Tercih listesine alınacak okullar belirlenirken, tercih edilebilecek okulların sayısının kısıtlı olduğu unutulmamalı. Özellikle merkezi sınava giren öğrenciler, bulundukları başarı sırasına göre okul seçiminde daha gerçekçi davranmalıdır.

Okul puanları yıllara göre değişiklik gösterebilir. Soruların kolaylığı ya da zorluğu okul taban puanlarını etkileyeceğinden tercih sürecinde yüzdelik dilim dikkate alınmalı.

TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

Özel ortaöğretim kurumlarına ya da yetenek sınavıyla öğrenci alan okullara kesin kayıt yaptıran öğrenciler, tercihte bulunamayacaklar. Bu öğrenciler dışında kalan tüm öğrenciler tercih yapmak zorunda.

Tercihler üç grupta alınacak. Bunlar:

Merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar

Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar

Pansiyonlu okullar.

İlk olarak yerel yerleştirme ile (öğrencinin ikamet adresine göre) tercihler alınacak. Bu bölümde herhangi bir okul tercihi yapılmazsa diğer bölümlere geçilemeyecek. Yerel yerleştirmede ilk üç okul, öğrencinin kayıt alanından seçilmek üzere toplam beş (5) tercih yapılabilecek. İstenildiğinde iki okul kayıt alanı dışında seçilebilir. Bu grupta aynı okul türünden en fazla üç (3) okul seçilebilecek (Anadolu, meslek ve imam hatip liseleri).

Adrese dayalı öğrenci alacak olan okulların taban başarı puanları ilk yerleştirmede belli olur. Nakil yaptıracak öğrenciler önce bu okulların taban puanlarını öğrenmelidir.

Merkezi sınavla öğrenci alan okullardan en fazla beş (5) okul, pansiyonlu okullardan da en fazla beş (5) okul olmak üzere toplamda on beş (15) okul tercihi yapılabilecek. Merkezi sınava girmeyen öğrenciler ilk gruptan tercih yapamayacaklar.

Tercih yapmayan ya da tercih yaptığı halde hiçbir okula yerleşemeyen öğrenciler açık öğretim kurumlarına yönlendirilecek.

Tercih işlemi https://eokul.meb.gov.tr internet adresi üzerinden gerçekleştirilecek. Elektronik ortamda tercih işlemlerini yapamayanlar için öğrenci velisinin talebi üzerine, velinin doldurup imzalayarak verdiği “Yerleştirme Tercihleri İçin Ön Çalışma Formu EK-1”e bağlı kalarak herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecektir.

Yapılan tercihler, mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacaktır. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise veli ile okul müdürlüğü birlikte sorumludur. Onaylama işlemi yapıldığında tercih işlemi tamamlanmış olacak. Düzeltme veya iptal işlemleri için öğrenci velisi okul müdürlüklerine belirtilen süreler içinde başvurmak zorunda.

Tercih ve yerleştirme işlemleriyle ilgili tüm bilgilendirmeler http://www.meb.gov.tr ile https://eokul.meb.gov.tr adreslerinden yapılacaktır. Tercih ve yerleştirme işlemleri süresince bu adresleri takip etme velinin sorumluluğundadır.

Sonuç olarak, tercihler çok kısıtlı tutulmuş. Bu da öğrencilerin isteği dışında okul türü tercih etmesine zorunlu bırakıldığını düşündürüyor.

Bir kısım öğrenci tercih sonucunda yerleşemezse açık öğretime yönlendirilerek örgün eğitimin dışına çıkartılmış olacak.