Kuru meyve ihracatının yüzde 75'i Ege'den

    EGE İhrcaatçı Birlikleri (EİB) Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Başkanı ve aynı zamanda Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türkiye'nin organik üretiminin yüzde 75'ini Ege Bölgesi'nin gerçekleştirdiğini belirtip, yaklaşık 170 ülkeye toplam 1,6 milyar dolarlık kuru meyve ihraç ettiklerini söyledi.

    Kuru meyve ihracatının yüzde 75'i Ege'den
    16 Ağustos 2022 - 11:29 - Güncelleme: 16 Ağustos 2022 - 11:31

    Türkiye'de organik üretim ve ihracat, 35 yıl önce kuru meyve sektöründe Ege İhracatçı Birlikleri öncülüğünde başladı. Kuru incir, kuru üzüm ve kuru kayısıda dünyada açık ara lider konumda olan Türkiye, sağlıklı gıda da kilit bir tedarikçi durumundaki yerini koruyor. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, üretim ve ihracatta dünya lideri olduğumuz besleyici değeri yüksek süper gıdalar ve geleneksel ihraç ürünlerimizden çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirin üretim kalitesi ve gıda güvenliğinin artırılması için çalışmalarını sürdürüyor.

    AFLATOKSİN BERTARAF EDİLİYOR

    Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türkiye'nin organik üretiminin yüzde 75'ini Ege Bölgesi'nin gerçekleştirdiğini söyledi. Türkiye'nin kuru meyve ihracatında Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD'ni ön plana çıktığına dikkati çeken Işık, 170'e yakın ülkeye 1,6 milyar dolarlık kuru meyve ihracatı yaptıklarını kaydetti.

    Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı kapsamında gerçekleşen dekarbonizasyon süreci, gıda güvenliği, sürdürülebilirlik, iyi tarım uygulamalarının öncelikli alanları olduğunu vurgulayan Işık, "EİB olarak diğer kurumlarla, üniversitelerle, araştırma enstitüleriyle, tarım il ve ilçe teşkilatları, borsalar, ziraat odaları, ticaret odaları gibi kurumlarla yaptığımız ortak çalışmalarla çiftçiden başlayıp rafa kadar uzanan tedarik zincirinde sürdürülebilirliği sağlamak için çalışıyoruz. Kuru incir, Türkiye'nin bir prestij ürünü. Sadece bu topraklarda 'sarılop' cinsi yetişiyor ve dünyaya gönderiliyor. 100 bin ton üretimin 70 bin tonunu ihraç ediyoruz. Biz bu ürünü, bütün dünyaya sağlıklı bir şekilde yedirmek için sürdürülebilirlik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Birliğimiz koordinasyonunda, 2000 yılından bu yana her yıl aralıksız olarak ihracatçı kuru incir işletmelerinden yılda yaklaşık 500-600 ton aflatoksinli kuru incir toplanıyor. Toplanan bu incirler, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onayı çerçevesinde biyogaz tesislerinde enerji elde edilerek bertaraf ediliyor" dedi.

    Işık, 2010 yılından bu yana kuru incirdeki mikotoksin oluşumunu engellemeye yönelik olarak 15 bin ekşilik böceği çekici yem tuzağı, ilek filesi, 11 bin kurutma kereveti ve tavası yaptırılarak İzmir ve Aydın'da Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda kuru incir üreticilerine ücretsiz olarak dağıtıldığını kaydetti. Işık, 4 bin  hasat filesini de yine ücretsiz olarak üreticilere dağıtacaklarını belirtti.

    KURU İNCİR ÜRETİMİNDE HASAT ÖRTÜLERİ YAYGINLAŞTIRILIYOR

    Kuru incirle ilgili bir diğer projeyi de Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi koordinasyonunda yürütüldüğünü belirten Işık, "Bu projeyle de kuru incir üretiminde hasat örtüleri kullanımının yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Ayrıca, kuru incirde kuruma süresine etkilerinin belirlenmesi, meyvelerin kalitesine etkisinin saptanması, işçilik, uygulanabilirlik ve üretim maliyetine etkilerinin ekonomik olarak değerlendirilmesi, farklı bölge ve yükseltideki incir bahçelerinde farklı hasat örtüsü uygulamalarının etkinliğinin ve farklı kurutma koşullarının aflatoksijenik ve okratoksijenik floraya ve toksin oluşumuna etkilerinin ortaya konulmasını amaçlıyoruz" dedi.

    Işık, kuru kayısı ve çekirdeksiz kuru üzümde de katma değeri arttırmak için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.(DHA)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum