• Reklam

Karantina günlerinin üreticileri

Urlalı Artun çifti salgın nedeniyle uygulanmış olan sokağa çıkma yasağını değerlendirdi. Nedim Artun, aksesuar kamçı üretirken, Eşi Semra Artun da cerrahi maske dikti. Çift normale dönüş sürecinde de uğraşılarına devam ediyor.

Karantina günlerinin üreticileri
04 Haziran 2020 - 00:59 - Güncelleme: 04 Haziran 2020 - 01:18
Koronavirüs tedbirleri kapsamında 1 Hazirana kadar İzmir ve büyük şehirlerde hafta sonları ile resmi tatillerde uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle vatandaşlar, başkalarına faydalı olabilmek, zamanlarını verimli geçirebilmek için çeşitli uğraşılar buldu. Urla Altıntaş Mahallesi’nde 26 yıllık evli Artun Çifti de karantina günlerinde evlerini adeta atölyeye çevirerek örnek aile tablosu sergiledi. 
Kasap Nedim Artun (53), hobi olarak başladığı; geleneksel tekniklerle öğrendiği ‘aksesuar kamçı’ yapımına, ağırlık verdi. Mesleği nedeniyle edindiği boğa derisi ve diğer atık malzemeleri kullanarak kamçı yapma tekniğini geliştiren Artun, internet üzerinden gelen siparişlere yetişmeye çalışıyor. Artun’un yaptığı kamçılar, özellikle jokeylerin, rahvan at sahiplerinin, otantik ürün meraklılarının ilgisini çekiyor.

HALK EĞİTİM MERKEZİ KURSİYERİ
Ev Hanımı Semra Artun da (50); Urla Kaymakamı, Belediye Başkan Vekili Önder Can öncülüğünde başlatılan cerrahi maske yapımına gönüllü destek veriyor. Urla Halk Eğitim Merkezi kursiyeri olan Semra Artun, hijyen kurallarına uyarak evlerinin bir odasına kurduğu dikiş makinesinde; kaymakamlıkça gönderilen tel, kumaş ve ipi birleştirip maske haline getiriyor. Dikilen maskeler, Urla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde tekrar sterilizasyon işleminden geçirilip ilgili yerlere dağıtılıyor.
İki çocuk annesi Semra Artun, böylesi bir dönemde sağlık konusunda katkı sağlamaktan mutluluk duyduğunu söyleyerek, “Evimizde hijyen koşullarına uyarak üretim yapıyoruz. Sokağa çıkamadığımız günlerimizi, başkalarına faydamız olacak bir uğraşıyla geçirdik. Şimdi sokağa çıkma yasakları bitti. Diğer kursiyer arkadaşlarla birlikte yine maske üretimine destek olmayı sürdüreceğiz. Ayrıca hepimiz sosyal mesafe kurallarına uymalıyız” dedi.
 
‘ZAMANIN GEÇTİĞİNİ ANLAMADIK’
Kaybolmaya yüz tutmuş bir mesleği yaşatmaya çalıştığını söyleyen Nedim Artun da şöyle konuştu, “Salgınla birlikte sokağa çıkılması sınırlanınca hobi olarak başladığım kamçı yapımına daha çok vakit ayırmaya başladım. Eşim bir odada gönüllü olarak maske dikerken ben de diğer odada aksesuar kamçı yapıyorum. İkimiz de zamanın nasıl geçtiğini anlamadık. Hakiki deriden yaptığım ürünler sosyal medya ortamında rağbet görüyor. İsteklilere el emeği,göz nuru döktüğüm bu ürünümün, ‘aksesuar, dekor ve süs eşyası’ olduğunu, şiddet ögesi olarak kullanılamayacağını özellikle vurguluyorum. Karantina günlerinde geliştirdiğim kamçı yapımını sürdüreceğim.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum