İzmirli annenin Anayasa Mahkemesi zaferi

    Şu an 4 yaşında olan kızı Melis'in velayetinin Yargıtay tarafından Selanikli baba Georgios Tsakiridis'e verilmesinin ardından Anayasa Mahkemesi'ne başvuran İzmirli anne Dilek Güneş’e güzel haber var. Anayasa Mahkemesi Yargıtay’ın kararını haksız buldu.

    İzmirli annenin Anayasa Mahkemesi zaferi
    11 Temmuz 2020 - 16:35 - Güncelleme: 12 Temmuz 2020 - 11:13
    Şu an 4 yaşında olan kızı Melis'in velayetinin Yargıtay tarafından Selanikli baba Georgios Tsakiridis'e verilmesinin ardından Anayasa Mahkemesi'ne başvuran İzmirli anne Dilek Güneş’e güzel haber var. Anayasa Mahkemesi Yargıtay’ın kararını haksız buldu.
     
    İzmirli Dilek Güneş ile Yunanistanlı Selanikli Georgios Tsakiridis yaşadıkları büyük aşkı, 27 Aralık 2014 tarihinde Urla'da görkemli bir düğünle resmiyete döktü. Ancak çift, düğünden hemen sonra sık sık tartışmaya başladı. Çiftin Melis adını verdikleri kızları dünyaya geldi. Bebeklerine verecekleri isim nedeniyle de büyük tartışmalar yaşayan çift, yeni bir hayat kurmak için, Melis henüz 40 günlükken Yunanistan Selanik kentinin Sindos Köyü'ne taşındı. Dilek Güneş, hayalini kurduğu mutluluğu Yunanistan'da da yakalayamadı. Ayrıca kavgalar yine sürdü. Bunun üzerine baskılardan bıkan Güneş, 2016 yılının Haziran ayında kızını da alıp, Türkiye'ye döndü. İzmir'e dönen Dilek Güneş, boşanma davası açtı. Baba Georgios da Türkiye'ye dönmelerine resmi izin verdiği eşi hakkında çocuk kaçırma iddiasıyla mahkemeye başvurdu.

     

    İKİ AYRI KARAR VERİLDİ
    Boşanma davasını gören İzmir 1'inci Aile Mahkemesi ara kararla, şu anda 4 yaşında olan Melis'in velayetini geçici olarak anneye verdi. 'Uluslararası çocuk kaçırma ve iade' davasına bakan İzmir 7'nci Aile Mahkemesi ise 2017 yılının Eylül ayında Melis'in velayetinin Yunan babaya verilmesi yönünde karar aldı. Anne Dilek Güneş, kararı Bölge Adliye Mahkemesi'nde temyiz etti. Bölge 2'nci Hukuk Dairesi, 2018 yılının Ocak ayında verdiği kararla 'çocuğun psikolojik açıdan sorun yaşayacağı' gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Bozma kararı üzerine davayı tekrar gören 7'nci Aile Mahkemesi, ilk kararının aksine 'çocuğun ruhsal olarak etkileneceği' gerekçesiyle babanın talebini reddetti. Kararı bu kez de baba Georgios Tsakiridis temyiz etti. Dava dosyasını ikinci kez inceleyen Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Hukuk Dairesi, farklı bir karara imza atarak, Melis'in babasına iadesine ve Yunanistan'a götürülmesine izin verdi. Hem yerel mahkemenin hem de bölge adliye mahkemesinin aynı dosyaya 2 farklı karar vermesinden sonra dava dosyası Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi'ne gitti. Ancak Yargıtay küçük Melis'in babasına iade edilmesi kararını onadı.

     

    ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURDULAR
    Yargıtay'ın kararından sonra Dilek Güneş, avukatı Mehmet Emin Keleş aracılığıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi'nden de önemli bir adım geldi. Ön incelemeden sonra dava dosyası önemli kategoride değerlendirilip, komisyon yerine direk 1'inci bölüme sevk edildi. Dosyanın incelenmesi sürerken Avukat Mehmet Emin Keleş yüksek mahkemeye ek dilekçeyle daha önce yaşanan emsal bir olayda verilen kararı sundu.
    Ve nihayet Anayasa Mahkemesi  incelemesini tamamlayarak karar verdi. Dilek Güneş’in haklı olduğuna, çocuğun annede kalması gerektiğine karar verdi. Olayın çocuk kaçırma olmadığını belirtti. Bu kararla İzmirli anne Dilek Güneş, ülkede ses getiren davaların avukatı Mehmet Emin Keleş aracılığıyla yüksek mahkemede ve uluslararası arenada bir dava kazanmış oldu.

     
    AVUKAT KELEŞ’TEN AÇIKLAMA
    Avukat Mehmet Emin Keleş şu açıklamayı yaptı:
    “Anayasa Mahkemesine yaptığımız bireysel başvuru üzerine Anayasa Mahkemesi; İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi Başkanlığının 05.07.2018 tarih ve 2018/2417-1682 E/K sayılı kararı ve bu kararı onayan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanlığının 25.10.2018 tarih ve 2018/6433-12065 E/K sayılı kararı ile Anayasa’nın 20. maddesinde güvence altına alınan aile hayatına saygı hakkının İhlal Edildiğini tespit ederek, Kararın Hüküm kısmında;
     A. Aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın KABUL EDİLEBİLİR OLDUĞUNA,
    B. Anayasa’nın 20. maddesinde güvence altına alınan aile hayatına saygı hakkının İHLAL EDİLDİĞİNE,
    C. Kararın bir örneğinin aile hayatına saygı hakkının ihlalinin sonuçlarının
    ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere İzmir 7. Aile
    Mahkemesine (E.2018/68, K.2018/269) GÖNDERİLMESİNE, karar vermiştir.
    Anayasa Mahkemesi kararında Anayasanın Devletin Temel Amaç ve Görevleri Başlıklı 5. Maddesi, Özel Hayatın Gizliliği ve Korunması başlıklı 20. Maddesini ve Ailenin Korunması ve Çocuk Hakları başlıklı 41. Maddesini hak ihlali yönünden incelemiş ve Lahey Sözleşmesi’nin iade hükümlerini ve iadenin istisnasına dair hükümlerini değerlendirmiştir.
    İzmir 7. Aile Mahkemesi yeniden yargılama kararı vererek , ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması amacıyla küçük Melis’in Yunanistan’a iadesine ilişkin yürütülen icra takibinin durdurulmasına karar vermiştir.”


    YORUMLAR

    • 0 Yorum