• Reklam

İşte Tuba'nın rotası! Sonunda kıyıya yanaştı

Tuba ismini verilen dişi Caretta caretta 28 Ağustos 2019 tarihinde Dalyan-İztuzu kumsalında denize bırakıldı. TUI Care Vakfı'nın desteğiyle bu kaplumbağa göç yolu izlenebiliyor.

İşte Tuba'nın rotası! Sonunda kıyıya yanaştı
31 Mayıs 2020 - 22:02 - Güncelleme: 31 Mayıs 2020 - 22:13

Deniz kaplumbağaları beslenme, kışlama ve yuvalama alanları arasında göç eden canlılardır. Bu nedenle deniz yaşamı için büyük öneme sahip deniz kaplumbağalarının sadece yuvalama alanlarını korumak yeterli olmamaktadır. Göç sırasında uğradıkları ve üreme dönemi dışında kalan dönemlerde hangi alanları-ülkeleri ziyaret ettiklerinin bilinmesi, o habitatlarının korunması ve koruma önlemlerinin alınması için büyük önem taşır. Bu nedenle uydu izleme cihazları ile takip çalışmaları deniz kaplumbağası araştırmacıları tarafından sürdürülmektedir.

DEKAMER, tedavi edilen veya yuvalama sonrasında denize dönen deniz kaplumbağalarını uydu izleme cihazları ile takip amacıyla 2010 yılından bu yana çalışmalarını sürdürmektedir. 

Tuba Nerede?

Uydu takip cihazı ile takip ettiğimiz Tuba, 25-30 yaşlarında dişi bir İribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta). 28 Ağustos 2019 tarihinde İztuzu kumsalından doğal yaşam ortamına bırakılan Tuba adım adım takip ediliyor. Tuba şu an İtalya kıyılarında geziyor. Salgının ilk günlerinde hep açıkdenizde olan Tuba, artık kıyılara yanaştı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum