İBB veri tabanı kayıtları kopyalanmasına "yürütmeyi durdurma kararı" engeli

    İstanbul 4. İdare Mahkemesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun İBB veri tabanı kayıtlarının elektronik olarak kopyalanmasına yönelik talebine, 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi.

    İBB veri tabanı kayıtları kopyalanmasına "yürütmeyi durdurma kararı" engeli
    19 Nisan 2019 - 18:18 - Güncelleme: 01 Mayıs 2019 - 23:32

    İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun verilerin kopyalanması talimatı üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyesi olan iki kişi, yürütmenin durdurulması için mahkemeye başvurdu. İstanbul 4. İdare Mahkemesi de verdiği ara kararla veri kopyalama işlemini durdurarak, bu işlemin hangi sebeple yapıldığını sordu. 

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, mesaisinin ilk gününde belediye ve bağlı kuruluşların elektronik veri tabanının kopyalanması talimatını vermişti.

    İmamoğlu'nun Teftiş Kurulu Başkanlığı’na verdiği talimatla belediye bünyesindeki 2 müfettiş ve belediye içinden veya dışından belirlenecek 3 uzman dahil edilerek 5 kişilik heyetle tüm kayıtların elektronik olarak kopyalanması için harekete geçirmişti. 

    MAHKEME İŞLEMİN HANGİ SEBEPLE YAPILDIĞINI SORDU

    Habertürk'ten Serdar Kulaksız'ın haberine göre İstanbul 4. İdari Mahkemesi, İstanbul büyükşehir Belediye başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İBB veri tabanı kayıtlarının elektronik olarak kopyalanmasına yönelik talebine “yürütmeyi durdurma kararı” verdi. 

    Mahkeme verdiği kararda, iptali talep edilen işlem konu itibariyle uygulanmakla etkisi tükenecek nitelikte olduğu belirtildi. Mahkeme, talep ettiği 3 ara karara cevap verilmesi yanıt alındıktan sonra yeniden karar verileceğini belirterek yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne karar verdi.

    BELGELERİN DAVALI İDAREDEN İSTENMESİNE KARAR VERİLDİ

    Mahkeme aldığı ara kararda elektronik veri tabanının ve alt yapısının kopyalanmasının hangi sebepten kaynaklandığı, niçin ihtiyaç duyulduğunun açıklanması ve Büyükşehir Belediyesinin herhangi bir iş veya işlemleri hakkında idari soruşturma ve adli bakımdan suç duyurusunda bulunup bulunulmadığının açıklanması ve belgelerin davalı idareden istenmesine karar verdi.

    Verilen ara kararların yerine getirilmesi için davalı idareye 30 günlük süre verildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın verilen yürütme kararı hakkında İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz yolu bulunduğu da kararda belirtildi.

     

     

    İMAMOĞLU’NDAN, BELEDİYENİN TÜM VERİ TABANINI KOPYALATMA TALİMATI

    İmamoğlu gazetecilerin konuyla ilgili sorusuna "Sadece İstanbul'un hafızasını kamu içerisinde hukuka uygun bir şekilde muhafaza etme talimatıdır" dedi. 

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada ise İBB ve bağlı kuruluşların elektronik veri tabanı ve alt yapılarının yedeklerinin ve log kayıtlarının belediyenin dijital arşivinde tutanakla kayıt altına alınacağı, kurum dışına herhangi bir bilginin çıkarılmasının söz konusu olmadığını bildirdi.




    "KANUNA AYKIRIDIR"

    İmamoğlu’nun kurum bilgilerinin kopyalatma talimatına yönelik olarak üst düzey bir devlet yetkilisi şu yorumu yaptı:

    “Sayıştay denetiminden geçen bütün iş ve işlemlerin kayıtlı olduğu veri tabanını kurum dışından kim olduğu belli olmayan, güvenlik soruşturmasından geçmemiş kişilere kopyalatma talimatı verilmesi devlet güvenliğini tehdit niteliğindedir. Tüm elektronik veri tabanı ve altyapının kurum dışı kişilerce kopyalanmasının kişisel, siyasal ve hatta ticari amaca hizmet edeceği açıktır. Bu nedenle, kötü niyetli kullanıma çok açık yetkilendirme yazısı, kopyalama yönünden açıkça kanuna aykırıdır. Görevi kötüye kullanma suçunu oluşturmaktadır.”

    İBB'DEN AÇIKLAMA

    Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Tebligat yapılınca gereği yapılacaktır" ifadeleri kullanıldı. 

    Habertürk 


    YORUMLAR

    • 0 Yorum