• Reklam

Hani o ormanda ağaç kesmeyecektiniz?

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Ula Çıtlık Ormanı'nda ağaçların kesilmesine tepki gösterdi. Korona salgını nedeniyle insanların eylem yapamadığını belirten MUÇEP, kesimin durdurulduğu sözü verilmesine karşın ağaçların yok edildiğini duyurdu.

Hani o ormanda ağaç kesmeyecektiniz?
09 Nisan 2020 - 21:08

MUÇEP'in yayınladığı bildiride şunlar yer alıyor:

Sözlerini Tutmadılar Yine Ağaçları Kestiler

Muğla, Ula, Çıtlık’ta 07 Nisan Salı Günü yine, “kesmeyeceğiz, durdurduk” diye verilen sözlerin aksine, ağaç kesimi ve orman tahribatı sabahın erken saatlerinde başladı. Üstelik bu sefer kolluk kuvvetlerince yollar kapatılmış, ormanına sahip çıkmak için soluğu orada almış arkadaşlarımız, “Terörle mücadele de bizden haber bekliyor. Ona göre.” diye tehdit edilerek.
Evde kalmayı da pek ala bildiğimiz halde, nedir zorumuz da gidip orada “yapmayın” diyoruz? Zorumuz komşumuza, yaşama, yaşam hakkına sahip çıkmak. Çünkü komşumuz orman ve onu yuvası bilen tüm canlar. Komşumuz darda olsa, evi başına yıkılıyor olsa, durup seyreder miyiz? Bugünlerde bu değerlerimizi daha çok hatırlıyor ve önemsiyoruz, değil mi? Komşumuzun bir insan ya da kuş yuvası olması fark eder mi? “Etmez, beraber yaşıyoruz” diyenler ve günümüz koşullarında gidebilenler oradaydı bugün. Sözlü ve fiziksel şiddete karşı dimdik durdular. Bir yandan da biliyorlar ki, orada olup biteni takip eden, dört gün içinde yaklaşık 20.000 imza vermiş insan var. Yalnız değiller ve olmayacaklar. Hiç birimiz olmayacağız.
3mucep.jpg

Bireysel ve kurumsal sayısız olanağın seferber edildiği bu zamanda, dünyaca yaşadıklarımızdan aldığımız derslerin pratiği bu değil ve olmamalı diye düşünüyoruz. Çünkü endüstriyel plantasyon uygulamalarının doğayı tektipleştirici olduğunu ve insan hayatı üzerindeki olumsuz etkilerini de beraber yaşıyoruz.
Tedarik zincirleri kırılırsa ne olacak, sokağa çıkma yasağı olursa ne yaparız, küçücük evimde kısıtlandım gibi soruları ve duyguları yoğun yaşadığımız bu günlerde, insanlar da Çıtlık’ta “yaşamı bölme” diye feryat ediyorlar. Çünkü kestiğimiz her ağaç başka bir canlının tedarik zincirini kırıyor, tahrip ettiğimiz her doğal alan orayı yuvası bellemiş canlılar için kalıcı sokağa çıkma yasağı ve gittikçe daralan yaşam alanları demek. Dolayısıyla, bu feryadı paylaşıyor ve arkasında duruyoruz.
Yerel ve doğal yaşamın, yerel ve doğayla barışık üretimin, kaçınılmaz bir şekilde vurgulandığı bu günlerde, on yıllardır dile getirilenlerin haklılığı da ortaya çıkıyor. Doğaya yaptığımız her müdahale ile kendi bindiğimiz dalı da kesiyoruz.
Bilinmesini isteriz ki, doğaya ait ne varsa ona ve bu yolda emek veren tüm insanlara sahip çıkmaya, destek olmaya ve mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz.
Saygı ve sevgilerimizle,
Muğla Çevre Platformu


YORUMLAR

  • 0 Yorum