Hastanede iki yanlış!

Karaman Devlet Hastanesi'nde testleri pozitif çıkan aynı aileden 6 kişi tedaviye alındı. Hastanede, korona olmayan kızının başına, testi negatif çıkan anne hiçbir önlem alınmadan bir maskeyle refakatçı verildi. Korona olan Şerife Dudu Çölmekçi'den aynı hastanede yatan annesine bakması istendi.


Hastanede iki yanlış!



Karaman’da yaşayan Hatice Demir, bir süre önce rahatsızlanarak Karaman Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada yapılan testlerde yaşlı kadının Covid-19 olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine yakın çevresine de hemen test uygulandı ve korkulan oldu. Hatice Demir’in oğlu Ramazan Demir, kızı Şerife Dudu Çölmekçi, gelini Emindudu Demir ile Ramazan Demir’in oğlu Halit ve Şerife Dudu’nun torunu Hatice Bulut’un da korona testleri pozitif çıktı. Hastaneye yatırılan 6 kişinin tedavisine başlanırken aileyle temas eden kişilerin de test için gelmeleri istendi. Bu arada Şerife Dudu Çölmekçi’nin eşi Necmettin Çölmekçi'ye de test yapılırken, test yapılmayan ve ateşleri normal çıkan oğlu ve gelini ise ev karantinasına alındı.


Şerife Dudu Çölmekçi ve annesi Hatice Demir

Buraya kadar her şey normal seyrinde yürürken hastanede iki yanlış yaşandı. İlki Şerife Dudu Çölmekçi’nin odasına gelen bir hemşire iddiaya göre; kendisi gibi Covid-19 olan annesinin bu odada onun yanında kalmasını, ona refakatçı olarak bakıp, ihtiyaçlarını gidermesini söyledi. Bunun üzerine Şerife Dudu Çölmekçi, “Ben de hastayım, anneme nasıl bakar, ihtiyaçlarını görürüm” dedi. Durumu sorduğumuz Karaman Divlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Mehmet Yurdakul, “Sağlık Bakanlığı genelgesine göre koronalı iki hasta aynı odada kalabilir. Böyle bir öneri yapılmış ama kızı istemeyince anne aynı odaya konulmamış” dedi. Ancak burada şunu hatırlatmak gerekir ki koronalı hastaların tüm bakımı hastane görevlilerine aittir.
İkinci yanlış ise, yine aynı hastanede aynı ailenin başına geldi. Korona pozitif çıkan 5 yaşındaki Hatice Bulut, tedavi sırasında annesini yanına istedi. Çocuk sürekli ağlayınca testi negatif çıkan anne Nesibe Çölmekçi, çocuğunun yanına refakatçı olarak alındı. Uygulamaya göre bu normal. Çünkü çocuk annesi olmayınca daha da kötü bir duruma düşebilir. Normal olmayan odada refakatçı olarak kalan anneye sadece ameliyat maskesi verilmesi. Ne koruyucu kıyafet ne de ne de n95 maske verilmemesi ve çocuğun maskesiz olması büyük yanlış.


Nesibe Çölmekçi, korona olan kızı Hatice Bulut ile.. Testi negatif çıkan annenin kıyafetleri ve n95 maskesi yok. Çocuğa da maske takılmamış.

Anne Nesibe Çölmekçi, “Benim tek isteğim yavrumun iyileşmesi. Beni istediği için refakatçı olarak odasındayım. Bu beni mutlu ediyor. Ama iki gündür uygun kıyafet istedim gelmedi. Çarşaflar zamanında alınmıyor. Kapının önüne koyuyorum, saatlerce bekliyor. Bir şey istemek için çıktığımızda da gir içeri diye bağırıp azarlıyorlar. Ama bunlara karşın tedavimizle ilgilenen doktorlarımıza teşekkürler. İnşallah evladım iyileşir ve evimize döneriz. Aynı hastanede, annem, anneannem, dayım, yengem ve çocukları da tedavi görüyor” dedi.