Gaziemir'de büyük değişim

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, göreve geldiğinden bu yana geçen 10 ay 15 günlük sürede yaptıklarını mansetturkiye.com'a anlattı.


Gaziemir'de büyük değişim

RÖPORTAJ: HASAN ÇÖLMEKÇİ

CHP'den seçilen Belediye Başkanı Halil Arda, Gaziemir'de devrim niteliğinde değişimler yaşandığını belirterek, koltuğa oturduğu günden bu yana yaptıkları önemli faaliyetleri sıraladı.

Temizlikte taşerona son verdik
Göreve gelir gelmez yaptığım incelemede taşeron firmaya ödenen rakamları yüksek buldum. Yılda 7 milyon liraya yakın para belediye kasasından çıkıyordu. İşçi bizim, sadece araç kiralamaya giden para buydu. Bunun yerine belediye meclisimizden oy birliğiyle karar alarak 6.5 milyon lira ile 19 adet temizlik aracı satın aldık. Yani bir yıllık kiralama parasıyla sıfır araçlar aldık.

gaziemirde-temizlik-devrimi-37637-158c1e.jpg

Geri dönüşümden 955 bin lira kazandık
İzmir’de atıkların geri dönüşümü uygulamasını ilk başlatan ilçeyiz. Ambalaj atıklarının evsel atıklardan ayrı toplanması, ayrıştırılması ve değerlendirilmesi için ihaleye çıktık. İhaleyi, 955 bin lira artı KDV teklifiyle Mensan Geri Dönüşüm Şirketi kazandı. Geri dönüşüm ihalesiyle belediye bütçesine yeni bir gelir kalemi kazandırdık. Kağıt, karton, plastik, cam ve metal ambalaj atıkları ile geri dönüştürülebilir her tür atığı kaynağında, çöpten ayrı toplayıp geri dönüşüm endüstrisine kazandırarak hem çevre kirliliği oluşmasını engelliyoruz, hem de ülkemizin ve belediyemizin ekonomisine katkı sağlıyoruz. Geri dönüşüm atıklarının toplanması için yaptığımız ihale ile belediyemizin bütçesine yıllık KDV hariç 955 bin liralık çok önemli bir gelir sağladık.

Moloz sorunu işbirliğiyle çözüldü
Sarnıç’taki moloz döküm aktarma merkezinde yaşanan yangınlar ve güvenlik sorunu vardı. Alanın ormana yakın olması yangınların sıçraması konusunda bizleri tedirgin ediyordu. Şimdi o alanın yüzde 90’ını boşaltacağız. Gaziemir’in molozları Çakaltepe’ye gidecek. Yıllardır araçlarımız atıkları Harmandalı’ya götürüyordu. Gaziemir ile Harmandalı arası gidiş geliş 135 kilometre. Menderes Çakaltepe ise gidiş geliş 65 kilometre. Bu şekilde hem yakıt maliyeti azalacak hem zamandan tasarruf sağlanacak hem de Sarnıç’taki güvenlik sorunu çözülmüş olacak. Çok geniş ve kanyonu andıran çukurluğu ile bu alanın 15 yıl boyunca iki ilçenin moloz atıklarını kaldırabileceğini düşünüyoruz.

halilardatuncsoyer.jpg

Başkan Arda, eşi Deniz Arda ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile..

Kaybolan tatlar yaşam bulacak
İlçenin öz değerlerini yaşatmak ve çok kültürlülüğe vurgu yapmak adına ilk kez Gastronomi Festivali düzenleyeceğiz. 4-5 Nisan tarihlerinde Gaziemir Festival Alanı’nda gerçekleştirilecek etkinlikte ilçede yaşayan farklı kültürlerin yemekleri görücüye çıkacak. Kapama, kör pide, mamaliga, mutancana, kaçamak ve kaybolmaya yüz tutmuş daha birçok tat, festivalde katılımcıların beğenisine sunulacak. Etkinliğin sonunda, festivalde yapılan yemeklerin tarif ve fotoğraflarından oluşacak “Gaziemir Yemek Kitabı” da hazırlanacak.

Sarnıç’ta ecrimisiller durduruldu
Bulgaristan’dan yıllar önce göç ederek gelen yurttaşların yaşadığı Gaziemir Sarnıç’ta, Milli Emlak Müdürlüğü tarafından çıkarılan yüksek ecrimisil bedellerinin çözümü için başlattığımız mücadele sonrasında ecrimisiller kaldırıldı. Bu çok önemli bir gelişmedir. 2006’dan bu yana verilen mücadelede sesimizi yükselttik ve sonuç aldık. Bundan sonra yasaya göre ecrimisil ödemesi çıkartılmayacak. Artık bu alanlar belediyeye devredilecek. Biz de bu 420 taşınmazı, yasal süre olan 2 yıl içinde sahiplerine satacağız. Vatandaşlarımız da satış bedellerini Milli Emlak Müdürlüğü’ne yatıracak. Keşke bu bedel sıfır olsa. Görevde olduğum süre içinde tapular belediyeye devredilirse bu taşınmazları sahiplerine satacağız. Taşınmazların başkasına satılması mümkün değil. Biz bu işi sahiplenirsek, hep birlikte hareket edersek sonuç alacağımıza inanıyorum.

“Yalnızlıkla Mücadele Birimi” kuruluyor
Yalnızlık, bence önlem alınması gereken konuların başında geliyor. Ülkemizde son dönemde yanlış internet kullanımı, giderek artan intiharlar ve ekonomik sorunlar da bizim bu anlamda harekete geçmemize vesile oldu. Dünyadaki örneklere bakarsak belediyeler, yalnızlıkla mücadelede tedbir alması gereken kurumların başında geliyor. Bu nedenle Gaziemir Belediyesi’nin Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde Yalnızlıkla Mücadele Birimi kurma kararı aldık. Pozitif Yaşam Merkezi’mizin içinde yer alacak bu birime kendini yalnız hisseden her yaştan yurttaşımız başvurabilecek. Birim içinde sosyal hizmet uzmanları, psikologlar, hemşireler, doktorlar ve halkla ilişkiler uzmanları olacak. Buraya başvuran yurttaşlarımıza bir anlamda yaşam koçluğu desteği verilecek. Yalnızlıklarına çözüm bulunması sağlanacak. Birimimiz, yakın zamanda hizmete girecek. 

halil-arda-hasan.png

Halk Günü uygulaması başladı
Gaziemir Belediyesi olarak düzenlediğimiz ilk halk günümüzde vatandaşlarımızla buluştuk. Çocuğundan yaşlısına kadar 200’e yakın vatandaşımızı dinledik. Beraber çay içtik. Onların sorunlarını çözmek için notlar aldık. Okulundan çıkıp gelen öğrencilerimiz de Halk Günü’ne katıldı. Farklı ilçelerden bizimle tanışmak için gelenler oldu. Ülkemizin en büyük sorunlarından birinin istihdam olduğunu bu toplantıda bir kez daha gördük. Şeffaf yönetim anlayışımız gereği her ayın ilk salı günü yurttaşlarımız ile makamımda buluşmaya, onların isteklerine karşılık vermeye devam edeceğim.

Duyu Parkı müjdesi
Almanya’nın Laatzen kentinde bulunan Duyu Parkı’nın benzerini kuracağız. Almanya’daki Duyu Parkı sonradan oluşturulmuş yapay bir akarsuyun etrafına kurulmuş. Parkın içinde gastronomi alanından açık hava telefonuna, farklı duyulara hitap eden alanlardan sessiz ve sakin bölümlere kadar birçok farklı deneyim imkânını barındırıyor. Parkın yapılacağı alana halk rahatça ulaşacak. Burası belli zaman sonra birçok canlıya da ev sahipliği yapacak. Canlılar buraya yuva yapacak.

Can Butonu ve Düşme Dedektörü
Sosyal Alarm Butonu ve Düşme Dedektörü Hizmetimiz ile yalnız yaşayan yaş almış yurttaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırıyor ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlıyoruz. Tek başına yaşayan 65 yaş ve üstü vatandaşlarımıza Sosyal Alarm Butonu hizmeti veriyoruz. Kollarına ya da boyunlarına takılan bu buton sayesinde vatandaşlarımız bir sağlık sorunu yaşadıklarında butona basıyor ve sağlık ekipleri ile iletişime geçiyor. Yaşamlarını tek başına sürdüren 75 ve üzeri yaştaki vatandaşlarımıza ise hem Düşme Dedektörü hem de Sosyal Alarm Butonu dağıtıyoruz. 

halil-deniz-arda.jpg

Deniz Arda-Halil Arda örnek bir çift...

“Ateş Böcekleri Projesi” uygulamada 
Birleşmiş Milletler tarafından başlatılan ve 10 Aralık’ta son bulan Ateş Böcekleri Projesi’ni Gaziemir’de devam ettirme kararı aldık.  Sokakta yürürken tedirgin edici durumlarla karşılaşan kadınlar; sorun yaşadıkları bölge ile ilgili kadın danışma merkezlerine, semt evlerine ve belediyeye gelerek hazırlanmış formları dolduracak. Forma; sorun yaşanan bölgenin adresi, sözlü ve fiziksel taciz, kaba davranışlar, aydınlatılmayan sokaklar, düşme tehlikesine neden olan çukurlar gibi bilgiler yazılıp risk faktörleri olan bölgeler ‘riskli bölge’ olarak kaydedilecek. Bu tür bölgelerle ilgili bir anlamda ateş böceği yakılarak uyarıda bulunulacak. Önlem alınması sağlanacak.

İş dünyası ile dinamik ilişkiler
Gaziemir olarak vizyonumuz eğitim ve ticaret. ESBAŞ’taki (Ege Serbest Bölgesi) ve ilçemizdeki iş insanlarıyla Gaziemir’e ve kentimize ne gibi katkılar yapabileceğimizi belirlemek ve başlangıç yapmak için buluşuyoruz. Gaziemir’i daha ileriye nasıl götürebileceğimizi araştırıyoruz. 

Yurtdışı Akademik Burs Ofisi
Çok heyecanlıyım. Nedeni, çok uzun yıllardır hayalini kurduğum bir projenin gerçekleşmiş olması... Uzun yıllardır eşim yüksek lisansını, doktorasını ailemize hiç ekonomik yük olmadan yurtdışı burslarla sürdürüyordu. Ben de ‘Neden bu imkanlardan diğer çocukların haberi yok’ diye üzülür, hayıflanırdım. Belediye başkanı olur olmaz bu projeyi hayata geçirmek için harekete geçtim. Bu proje için çok çalıştık. Artık bu proje ete kemiğe büründü. 
Yurtdışı Akademik Burs Ofisi’nde gençler için yurtdışındaki burs ve eğitim olanaklarını araştırıyoruz. Cumhuriyet’in ilk yıllarında nasıl Mustafa Kemal Atatürk, Avrupa’ya eğitim için gençlerimizi gönderip, ‘Sizi bir kıvılcım olarak gönderiyorum, alev olarak geri dönün’ dediyse şimdi biz bu projeyi tekrar hayata geçiriyoruz. Gençlerimizi yurtdışına gönderip oradaki eğitim olanaklarından faydalanmalarını istiyoruz.

halil-arda-dedesi1.jpg

Dedesi Abdullah Arda da 1926-1928 yılları arasında Gaziemir'de belediye başkanlığı yapan Halil Arda 91 yıl (2019'da) sonra aynı koltuğa oturdu.