Turizm Bakanı'na Çeşme Projesi soruları

Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un daveti üzerine katıldığı Çeşme ve Urla acele kamulaştırma alanları ve Çeşme Projesi'yle ilgili bilgilendirme toplantısında söz aldı.


Turizm Bakanı'na Çeşme Projesi soruları

Kafalardaki soruları Bakan Ersoy'a aktaran ve cevabını tek tek alan ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, bununla ilgili birliğin üyelerini bilgilendirdi. Sosyal medya hesabından yayınlanan Bakanlıkta zirve ve o sorularla cevapları şöyle:

Değerli Üyemiz,

Sosyal medyada gündem oluşturan, ÇEŞTOB olarak da çok önemsediğimiz ve anket yaptırdığımız, “Acele Kamulaştırma” konusunun da görüşüldüğü, “Çeşme Projesi” ile ilgili “Kültür ve Turizm Bakanlığı”nın bilgilendirme toplantı daveti üzerine, 11.02.2020 Salı günü İzmir Ticaret Odası başkanı, İzmir Sanayi Odası başkanı, İzmir Borsa başkanı, İzmir Deniz Ticaret Odası başkanı, önceki dönem CHP milletvekili M. Ali Susam, AKP İzmir milletvekilleri ve Bakanlığın 1. Derecede yetkilileri ile birlikte ÇEŞTOB Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Yakup Demir Ankara'da düzenlenen toplantıya katılmıştır.

85188474-10157441049528241-5889693158425493504-o.jpg

Yaklaşık 2 saat süren toplantıda konu Çeşme olduğu için ilk sözü ÇEŞTOB Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Yakup Demir almış ve aşağıdaki soruları Sn. Bakanımıza yöneltmiştir. Bu görüşmede konuşulan konular ile ilgili cevapların özetleri aşağıdadır;

Soru 1. "Sayın Bakanım, geçen yıl Sn. Belediye başkanımızla yaptığımız ziyarette Çeşme ve Alaçatı'nın sorunlarına (gürültü, Altınkum tahsisleri ve plajlarla ilgili sorunlar vb.) destek istemiştik. Sorunlarımızı anlatırken “Bunlar çok kolay çözülebilir sorunlar benim size çok daha büyük müjdem var. Biz Çeşme'ye Türkiye projesi yapıyoruz, Çeşme'nin 2-3 aylık sezonunu 12 aya çıkaracak proje üretiyoruz, hatta bu proje Türkiye projesi olacak.” dediniz ve “Mersin Koyu Turizm Merkezi Proje Ön Çalışma Paftası”nı göstermiştiniz. Ve bizlerde mutlu bir şekilde Çeşme'ye dönmüş detayları turizm paydaşlarımız ve halkımızla paylaşmıştık. Hep gündemde tuttuğunuz Çeşme'nin Türkiye projesini beklerken 25 Ocak 2020 günü uyandığımızda bölge ile ilgili “Acele kamulaştırma”, takip eden günlerde de malum haberler çıkmaya başladı. Çeşme bu haberlerle yatıyor, bu haberlerle uyanıyor. En doğrusunu sizden duymaya geldik, en çok da 'ACELE' kelimesi kafaları karıştırıyor. İnternetten kontrol ettiğimizde Böyle kamulaştırmalar daha çok savaş hallerinde yapılıyormuş."

Cevap 1. Biz de bu konudan Bakanlık olarak çok rahatsız olduk. Bu spekülasyonlar bizim dışımızda gelişmiştir. Hatta bu konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı'na dosya veren bile olduğu bilgisi geldi. Bunların hepsi varsayımdır. Hiçbir aslı yoktur. Kesinlikle bizden duyduklarınız en doğrusudur.

Soru 2. "Proje içeriğinde, koyun tam merkezinde konaklama imkanı sunulan yat limanları var. Koyda sirkülasyon hareketi olmayacağından, Mersin Koyu hızla kirlenecek ve buraya yapılacak tüm yatırımları etkileyecektir. Bu limanın koyun dışlarına kaydırılması, o bölgeyi çok iyi tanıyanların önerisi ve isteğidir."

Cevap 2. Bu öneriyi dikkate alıyoruz, çok haklısınız. Bu yat limanlarını kesinlikle koy dışına alacağız. (Ardından Bakanlık proje yetkililerine bu konu ile ilgili not aldırmıştır.)

Soru 3. Sayın Bakanım, en çok merak edilen, şüphe uyandıran, hatta bu konuda bizlerin de merakı var;

Bu proje kimin projesi? Projeye etki yapan başka kişi kişiler olacak mı? Yani projenin yaratılması ve yürütülme inisiyatifi tamamen sizde mi olacak?"

Cevap 3. (Gülümseyerek) Tabii ki projeyi yapan da ihale eden de Bakanlığımız olacak. Yanlış yapmamak için sizlerle (STK'lar, Belediye Başkanları ve diğer profesyoneller) birlikte yapacağız. Bakanlığımızın yetki ve inisiyatifi ile ilgili hiç kimse şüphe duymasın. Bu proje bizim projemizdir, benim projemdir.

Soru 4. Acele kamulaştırma sahasında 1 milyon m2'ye ulaşan özel mülkler var. Mülk sahiplerinin kamulaştırma yerine projenin bir parçası olma dilekleri var.

Cevap 4. Bu konuda görüşmeye hazırız. Özellikle büyük parsel sahipleriyle iletişimde olacağız. Projenin bir parçası olmaları için de 18 uygulamasına dahil olmalarını talep edebiliriz. Tarımsal amaçlı araziler projeye entegre edilecek, bu arazilere acil kamulaştırma yapılmayacak.

Görüşmeler sonucunda konu ile ilgili en kısa süre içerisinde Sn. Bakan'ımızın da katılacağı geniş katılımcılı ve daha ayrıntılı bir toplantı yapılacaktır. Bu toplantıya tüm ilgi duyanlar davet edilecektir.

Bilgilerinize Sunarız, Saygılarımızla,

Çeşme Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği