• Reklam

Endoskopiden ölümler bakanlığı harekete geçirdi

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de satışı yapılan bir anestezi ilacının kullanılmasını 'Çok Acele' koduyla yasakladı

Endoskopiden ölümler bakanlığı harekete geçirdi
13 Ocak 2020 - 22:39 - Güncelleme: 14 Ocak 2020 - 02:25

Erkan Doğan - (BSHA)

Sağlık Bakanlığı Isparta'da endoskopi sonrasında bir hastanın beklenmeyen şekilde ölmesi, 5 hastanın da benzer şikayetlerle yoğun bakıma kaldırılmasının ardından, Türkiye'de satışı yapılan bir anestezi ilacının kullanılmasını 'Çok acele' koduyla yasakladı. Uzmanlar, endoskopi ve kolonoskopi olmadan önce hastada uyku hali yaratan anestezik hakkında işlemden önce doktorlarından bilgi almalarını istedi.

Türkiye Isparta Şehir Hastanesi'nde endoskopi sonrası rahatsızlanan bir hastanın fenalaşıp hayatını kaybetmesi, aynı hastaneden 5 kişinin de yoğun bakımı kaldırılması dikkatleri endoskopi öncesi kullanılan anestezik ilaca çevirdi. Bakanlığın ölümlerin hemen ardından Türkiye'de üretilen anestezik ilacın kullanımını durdurması ve satışına blokaj getirmesi gözleri bu ilaca çevrildi. 

İLAÇ KAÇ HASTA ÜZERİNDE KULLANILDI 

Bakanlık Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu yetkilileri, ilacın dağıtılan partilerini inceleme altına alırken, bakanlık da olayla ilgili soruşturma başlattı. İnceleme altına alınan endoskopi ve kolonoskopi öncesi sıklıkla kullanılan ilacın kaç hastanede, kaç hasta üzerinde uygulanlandığı ise merak konusu. Bilim ve Sağlık Haber Ajansı'na ulaşan sağlık personeli, İstanbul'da da endoskopi sonrası rahatsızlanan hastalar olduğunu öne sürdü. 

BAKANLIK ACİL KODUYLA DUYURDU 

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu, Türkiye'de faaliyet gösteren bir ilaç firmasının ruhsatına sahip olduğu “Dormofol %1 İ.V. İnfüzyonluk/Enjeksiyonluk Emülsiyon İçeren Ampul” ve “Dormofol %2 İ.V. İnfüzyonluk/Enjeksiyonluk Emülsiyon İçeren Ampul” adlı ürünler hakkında inceleme ve analiz sürecinin başladığını açıkladı. Bakanlık sağlık kuruluşlarına ilgili partilerin kullanımının durdurulması noktasında 'acil' notuyla bilgi verildiğinin altını çizdi. Bakanlıkta tarafından satış blokajı uyglanan ürünlerin, inceleme sonuçlanıncaya kadar karantina altında tutulması gerektiği de bildirildi.  (Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

YORUMLAR

  • 0 Yorum