Ekrem Demirtaş'a bu bina soruldu

    İzmir Ticaret Odası eski Başkanı ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyeti eski Başkanı Ekrem Demirtaş döneminde oda ve üniversitenin bağlı olduğu vakıf tarafından gerçekleştirilen bazı iş ve işlemlerle ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma sürüyor.

    Ekrem Demirtaş'a bu bina soruldu
    24 Eylül 2020 - 21:17 - Güncelleme: 24 Eylül 2020 - 21:41

    İzmir Ticaret Odası eski Başkanı Ekrem Demirtaş'ın geçmiş döneme ait işlemlerin yanı sıra özellikle Balçova'da orman içinde başlayan ve şu an inşaatı duran İzmir Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesi binası için ifade verdiği öğrenildi. Çürümeye başlayan inşaat ilk başladığında da çok tartışma yaratmıştı. Bina için yapılan ihaller mercek altına alındı.

    Hafta başında Demirtaş ile üniversitenin o dönem mütevelli heyeti ile ihale komisyonunda yer alan bazı akademisyenler ve üniversite ile iş yapan inşaat firması sahiplerinin ifadeye çağrılması yankı buldu. Soruşturmada son 10 yıla dönük ihaleler mercek altına alındığı öğrenildi. İncelenen işlerin başında ise üniversitenin yarım kalan tıp fakültesi binası ile Güzelbahçe'deki kampüs projesinin yer aldığı kaydedildi. Nitelikli dolandırıcılık, İhaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma ve görevi kötüye kullanma suçlamaları ile hakim karşısına çıkan Demirtaş ve 10 kişi hakkında yurtdışı yasağı ve adli kontrol şartı konulmuştu.

    KİMLER VAR?
    Edinilen bilgiye göre; Özgener göreve geldikten sonra Demirtaş'ın son 10 yılına ait ihaleler, doğrudan tehminler mercek altına alındı. Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyeti bazı usulsüzlükler olduğu iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılık konuyla ilgili araştırma başlattı ve bilirkişi atandı. İncelenen dosyalarla ilgili gizlilik kararı alındı. Bilirkişi dosyaları uzun süre inceledi ve soruşturmayı genişletti. Savcı bugün haklarında şikayette bulunulan Ekrem Demirtaş, Firuz Özçelik, Kuryap İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Dönmez, EÜ Eski Genel Sekreteri Levent Gökçeer ve eski inşaatçı Hüseyin Alpan'ı ifadeye çağırdı. Bu isimlerin yanı sıra  Eski Rektörler Prof. Dr. Oğuz Esen, Prof. Dr. Can Muğan, eski Mütevelli Heyeti üyesi, iş kadını Asuman Nardalı, Simay Özbey, Korhan Gürcan, Erdinç Özdalak da ifadeye çağrıldı.

    İHALEYE FESAT KARIŞTIRMA VE...
    Savcı tüm bu isimlere ihaleye fesat karıştırmak, nitelikli dolandırıcılık ve görevi kötüye kullanma iddialarıyla ilgili sorular yönelittiği öğrenildi. Dosyaların son 10 yılı kapsadığı bildirildi. 

    Tüm bu isimler her ay bir kez bulunduklerı ilçedeki karakola imza verecekleri bildirildi. Bu gelişme sonrası İzmir iş dünyası, soruşturmada çıkacak sonucun ne olacağına odaklandı.
     

    Bu arada Mahmut Özgener'in İEÜ'de Mütevelli Heyet Başkanı olduktan sonra ilk etapta Demirtaş'la birlikte 5 kişi hakkında suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi. Bu suç duyurusunun ardından oluşturulan bilirkişinin inceleme yaptığı ve bu sırada mütevelli heyette geçtiğimiz dönem görev yapan isimlerin ifade ve bilgisine başvurulduğu kaydedildi. Bilirkişi raporu sonrasında savcılığın harekete geçerek Demirtaş ve bir grup işadamını ifadeye çağırdığı belirtildi. Ayrıca çok sayıda ismin de ifadesine başvurulabileceği öğrenildi.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum