Cevat Şakir'in kızı İzmir'de vefat etti

    Halikarnas Balıkçısı mahlasıyla bilinen Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın kızı İsmet Noonan 90 yaşında İzmir’de hayatını kaybetti.

    Cevat Şakir'in kızı İzmir'de vefat etti
    07 Temmuz 2020 - 17:00 - Güncelleme: 07 Temmuz 2020 - 17:34

    1930 yılında İstanbul Büyükada’da doğan ve babası Cevat Şakir Kabaağaçlı tarafından 20 günlükken Bodrum’a getirilen ve iyi bir eğitim alması için ilkokul 4. Sınıfında iken İstanbul Nişantaşı’na gönderilen ve yaşamının çeşitli dönemlerinde yine Bodrum’da bulunan, babası gibi bir Bodrum sevdalısı olan İsmet Noonan, 90 yaşında İzmir’de vefat etti.
    Yaklaşık bir aydır İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesinde tedavi gören İsmet Noonan, son 20 gündür yoğun bakım ünitesindeydi.
    Yaşlılığa bağlı çoklu organ yetmezliğinden vefat eden Noonan’ın cenaze töreni 8 Temmuz Çarşamba günü yapılacak. Kızları Joanne Aliye (Kuki) ve Diana Deniz (Dodo), cenazenin Çarşamba günü İzmir’de defnedileceğini açıkladılar.

     

    İSMET KABAAĞAÇLI NOONAN KİMDİR?

    İsmet Kabaağaçlı Noonan 1930 yılında İstanbul Büyükada’da Şakir Paşa Köşkünde dünyaya geldi. Babası Cevat Şakir Kabaağaçlı; İsmet’in doğumundan 20 gün sonra Bodrum’a dönmeye karar verdi. Suat’ın doğumuyla aileleri büyüdü. İsmet Kabaağaçlı Turgutreis İlkokulunda okula başladı. Daha sonra İstanbul’a taşındılar ve 4. sınıfı Şişli’de Nişantaşı İlkokulunda devam etti. Cevat Şakir ve ailesi tekrar Bodrum’a döndü. İsmet Kabaağaçlı Turgutreis İlkokulunda 5.sınıfa devam etti. İlkokulu bitirdikten sonra Bodrumda ortaokul olmadığı için bir yıl okula gidemedi. 1944 yılında Arnavutköy Kız Koleji Hazırlık sınıfına yazıldı.

    Bir yıl burada okuduktan sonra tekrara Bodrum’a döndü. 1946 yılında İzmir’e taşınmaya karar verdiler. Cevat Şakir Anadolu ve Demokrat İzmir gazetelerinde yazılar yazarak ailesinin geçimini sağlıyor ve çocuklarını okutuyordu. İsmet Kabaağaçlı İzmir Amerikan Kız Koleji’nde okudu. 1954 yılında Amerikan Koleji’ni bitirdi.

    İsmet Kabaağaçlı İzmirde İrlanda asıllı NATO’da askerlik yapan John Noonan ile 1954’de evlendi. İlk çocukları Cevat dünyaya geldi. Daha sonra Amerika’ya gitmeye kara verdiler. Boston’da Joanne Aliye dünyaya geldi. John Noonan’un İzmir’e tayini çıkınca Türkiyeye döndüler. 1960 da küçük kızı Diana Deniz doğdu. John Noonan emekliye ayrıldı. O günden itibaren İzmir Bodrum arasında gidip geldiler.

    HALİKARNAS BALIKÇISININ ARŞİVİNİ BAĞIŞLADI

    Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın kızı Bodrum sevdalısı olan İsmet Kabaağaçlı Noonan babasından kalan özel eşya ve gazete kupürü arşivini 2005 yılında İzmir’deki Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM)’a bağışladı. Bağışları arasında en dikkati çekenler Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın ölümünden bir yıl önce çekilen elektrosu, özel mektup ve yazışmalar oldu. Naci Sadullah, Azra Erhat, Sabahattin Ali, kızları ve annesiyle yazışmaları ile Cevat Paşa’ya Beyrut’tan gönderdiği mektuplar da bağışlar arasında yer almıştı.

    Cevat Şakir Kabaağaçlınınbabası tarihçi, yazar ve vezir Mehmet Şakir Paşa ve annesi İsmet Hanım’dır. Cevat Şakir baba tarafından Şakirpaşa Ailesi olarak tanınan köklü bir Osmanlı ailesine mensup olup, amcası II. Abdülhamit’in sadrazamlarından Cevat Şakir Paşa’dır.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum