Çeşme'ye toplu konut projesi

    Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, mansetturkiye.com'a verdiği röportajın son bölümünde de çok konuşulacak konulara değindi. Genel Yayın Yönetmenimiz Hasan Çölmekçi sordu, Başkan Oran cevapladı.

    Çeşme'ye toplu konut projesi
    22 Temmuz 2020 - 00:07
    İzmir'in turistik ilçesi Çeşme'nin CHP'li Belediye Başkanı Ekrem Oran, ilçede imar barışından yararlanan ancak aldığı yapı belgesi yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilen 700 konutun yıkımına başladıklarını aktardı. Sakız ağacı dikmeye başladıklarını, iyi verim aldıklarını anlatan Oran, Sakız Adası'ndaki Rumların rahatsız olduğunu söyledi. Oran Çeşme'de toplu konut işine de gireceklerini, dar gelirliler için iki ayrı bölgeye 1.150 konut inşa edeceklerini belirtti. İşte başlık başlık konular:

    İMAR BARIŞI İPTAL EDİLEN 700 YAPI VAR
    İlçemizde İmar Barış belgesi iptal edilen 700 yer var. Yapı Kontrol Şube Müdürlüğümüz tek tek bunların tespitini yapıyor, para cezası ve yıkım kararı alınıyor ve eyleme geçiliyor. Şu ana kadar 100 tanesini yıktık. Yıkmaya da devam ediyoruz. Önceliğimiz hazine ve belediye arazileri üzerinde olanlar. SİT alanında olan yerler için İzmir İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden maddi yardım istedim.
     
    YENİ BELEDİYE BİNASI NERESİ OLACAK?
    İlçe girişinde sinemanın oradaki süpermarketin (Migros) olduğu bina normalde bize ait. Planlarında belediye hizmet alanı yazıyor, bunu değiştirmişler ticaret ve kültür merkezi yapmışlar. Dolayısıyla planlara uymak zorundayız. Burada bir hata vardı. Biz bu hatayı düzelttik, belediye meclisimizden geçti. Migros’un yerini satın alan vatandaş bu karara itiraz etti. Biz de itirazını haksız bulup reddettik. Çünkü plana uymuyor. Plancılık ilkelerine de karşı. Yakında istimlak kararı alacağız. Orası belediye hizmet binası olacak çünkü şu anki binamız yetmiyor. Güncel, kanunların emrettiği şartları da karşılamıyor.
    Belediye binası 2 - 3 seneye bitmiş olur. Yani yeni döneme yeni binada devam ederiz diye düşünüyorum. Eski binayı da butik otel mi yaparız, ne yaparız bakacağız.

     

    SAKIZ ADASI’NI SAKIZLA HUZURSUZ ETTİ
    Biliyorsunuz sakız bitkisi Sakız Adası'nda ve burada yani Çeşme’mizde yetişiyor. Dünyanın sakız hammaddesi tekeli de Sakız Adası'na ait. Biz gördük, biliyoruz, denedik ve yapıyoruz ki Çeşme'de sakız ağacı yetişiyor. Çok güzel ürün alıyoruz. Bu tabi ileriye dönük bir çalışma. Kısa vadeli değil çünkü ekimden tam 10 yıl sonra ilk hasat yapabiliyor. Fakat biz şu anda mevcut sakızlıklarımızda hasada başladık. Son hasat, bundan 60 sene evvel yapılmış. Bu sene daha da çoğalacak. Gördük ki Çeşme'de sakız oluyor. Sakız hasadı yapılıyor. Sakız yetişiyor ve iki yıldır da düzenli olarak sakız fidanı yetiştiriyoruz. Bu bizim komşularımızda biraz rahatsızlık yarattı.
    “Sakız Adası'nın tekelini kıracağız” yönünde verdiğim demeç ortalığı karıştırdı. Sakız Adası'ndan bana yazıyorlar, böyle böyle oldu diye. Kilosu 150 euro, rahatsız etmesi de normal.
    Bu hamlemizin Çeşme'nin ekonomisine, Çeşme'nin çiftçisine de büyük katkısı olacak.



    Biz ayrıca bu sene Tarım ve Hayvancılık Dairesi’ni açtık. 40 dönümlük bir araziyi belediye üretim çiftliğine çeviriyoruz. Bu çiftlikte Çeşme'nin yerel tohumlarıyla yetişen, endemik ürünlerini, yani domates, acur, sakız baklası, sakız enginarı, kavun, anason gibi, lavanta gibi ürünlerimizi yetiştireceğiz. Tohum ve fide üreteceğiz. Buradaki üreticilerimizi destekleyeceğiz. Bu kapsamda ilk adımı karakılçık buğdayı ile attık. 3 bin 500 kilo tohumu dağıttık ve alım garantisi verdik. O aldığımız buğdaylarla ne yapacağız? Un yapıp Çeşme Halk Ekmek’te GDO'suz ekmek çıkartacağız.
     
    Şimdi bu kapsamda Çeşme'de ‘Tarladan Sofraya’ diye bir kampanya başlattık. İki ayaklı proje. Ilıca otogarının yanında her cuma ve pazartesi açılan üretici pazarını kurduk. Tezgahları bedava verdik. Tarımı beslemek için. Özellikle bu salgın döneminde de bunun önemi anlaşıldı.
     
    Şimdi ikinci ayağı geliyor. Tarladan Sofraya adlı bir yazılım hazırlanıyor, belediyenin web sitesi üzerinden kullanılacak. Yakında tanıtacağız. Bu yazılımla, Çeşme'de hangi tarlada, hangi ürün var? Üreticinin adı, adresi telefonu, konumu... Her şey görülebilecek. Gidilecek, tarladan alınacak her şey.
     
    Çeşme'de herkes tarlasına sahip çıkıyor. Dedik ki gidin ekin biçin, biz alacağız. Biz bu covid döneminde on binlerce enginar satın aldık. Büyükşehir'e gönderdik.
    Bakın pazarlardaki enginarların yüzde 80'i nereden geliyor biliyor musunuz Tunus, Japonya, Cezayir. Kimse bilmiyor bunları...
    Enginar ithalatı yasak. Ne yapıyorlar biliyor musunuz? Kıbrıs'tan geliyor.
    Seçim zamanı biz bunları söyledik, tarımın önemini belirttik, tek tek uyguluyoruz.
     


    SOKAK HAYVANLARINA YETİŞEMİYORUZ

    Hayvanlar bizim canlarımız ama ısıran, kavga eden olursa onları alırız, toplarız. Çeşme Belediyesi'nin en başarılı işlerinden bir tanesi de Çeşme Belediyesi WhatsApp hattı. Şikayetinizi yazıyorsunuz. İlgili birime gidiyor ve ilgili birimde de takibini yapıyoruz.
    Haftada 100 - 150 arasında kısırlaştırma yapıyoruz ancak yetişmek çok zor. Çalışmalarımız sürüyor. Biliyorsunuz sokak hayvanları yasası kısırlaştırdıktan sonra hayvanların aynı yere, doğal ortamına bırakılmasını belirtiyor. Onu uyguluyoruz.
     
    İKİ YENİ MAHALLE KURULUYOR
    Çeşme'de konut ihtiyacı çok büyük. Bunu çok pahalı. Kiralar çok yüksek.
    Geçen gün bir şehit evine gittim. Şehit haberi vermeye gittim. Çeşme'de belki de 15 aylık görev sürecimin en zor görevini Kaymakam Bey ve Jandarma Komutanı ile ifa ettim. Küçücük ev. İki göz oda, 1500 lira kirası. Asgari ücretin 2 bin 200 lira olduğu bir yerde, bir ülkede 1500 lira en düşük kira normal değil.
    Dolayısıyla Çeşme’de konuta ihtiyaç var. Çeşme Belediyesi, konut ihtiyacının farkında ve bununla ilgili de iki toplu konut projesini başlatma aşamasındayız... Bu projeyi tek başımıza yapabilecek gücümüz var.
    Projenin biri Reisdere, diğeri Ildır yolu üzerinde. Birisi 430, diğeri 720 konutluk.
    Reisdere ve Ildır yolu üzerinde iki tane gecekondu engelleme alanımız var. Gecekonduları engellemek, önüne geçmek için bu konutları yapmak zorundayız.
    Bütün belediyelerin görevi olduğu gibi bizim de görevimiz bu, ucuz konut yapacağız. Üreteceğiz ve satacağız. Ve bunu yıllardır Çeşme'de ikamet eden, düşük gelirlilere vereceğiz. Dışardan gelene değil. Dışarıdan gelen deyince, Manisa'dan gelmiş buraya 10 yıldır oturuyor, onları kastetmiyorum ama 2 ay evvel buraya gelmiş adama vermeyiz, veremeyiz. Kanun da bunu yasaklıyor. (BİTTİ)

    YORUMLAR

    • 0 Yorum