"Çeşme Projesi'ne karşı çıkmak vatana ihanettir"

    Çeşme Belediye Başkanı CHP’li Ekrem Oran, mansetturkiye.com Genel Yayın Yönetmeni Hasan Çölmekçi'ye önemli açıklamalarda bulundu.

    "Çeşme Projesi'ne karşı çıkmak vatana ihanettir"
    20 Temmuz 2020 - 01:40 - Güncelleme: 21 Temmuz 2020 - 14:02
    İzmir'in güzide turizm bölgesi Çeşme'nin Belediye Başkanı Ekrem Oran, geçtiğimiz yıl nisan ayında başlayan başkanlığı süresince yaptıklarını, yapamadıklarını anlattı. İlçede tartışma konusu olan konulara açıklık getiren Oran, Romanlar’ın çadırlarının yıkılmasından ruhsatsız yapılara kadar her konudaki sorularımıza cevap verdi. Röportajın ilk bölümünde soru ve cevaplar şöyle:
     
    Göreve geldiğinizden bu yana 15 aydan fazla oldu. Bu sürede hangi projeleri gerçekleştirdiniz? Vadedip yaptıklarınız ve yapamadıklarınız neler?
     
    Biz birçok ihalenin ve yatırımın hazırlığı içindeyken Covid sürecinde bunları durdurmak durumunda kaldık. Bunlar neler? Çeşme Sahil Projesi ve Çeşme Kent Kültürü Müzesi projesini SİT kurulundan geçirmiş olmamıza rağmen ihale sürecinde durdurduk.
    Nedir bu Çeşme Sahil Projesi? Bahsedeyim hemen. Çeşme sahilindeki bir binayı Kent Müzesi yapıyoruz. Aynı zamanda sahili düzenledik. Kalenin önünü yıktık. Lunaparkın kaldırılması da dahil. Lunaparkın kaldırılmasını Kaymakam Bey'e yazdık. Tam tahliyeler olurken durduruldu hükümet tarafından. Onun için kaldırılamadı. Kalenin önü, sahil ve Çeşme Meydanı ile ilgili bir büyük proje daha yapacaktık. Bu pandemi dönemi olmasaydı bitmiş olurdu.
     
    Restorasyon yaptığınız Pargalı hamamı vardı. Ses getirecek o tarihi hamam projesini tamamladınız mı?
     
    Yok açamadık. Proje bitmek üzereydi ama bu Covid yüzünden kapattırdılar herşeyi. Meclis kararını bile çıkardık, durdu. Herşey durdu. Büyük bir projeydi... Yukarıda Çeşme köyü, Selçuklu'dan kalma bir cami ve hamam var. Onun restorasyonunun da yüzde 60'ını valilikten ödeneğini çıkarttık. İhale aşamasında onu da durdurduk. Dalyan'daki kiliseden dönme bizim eski bir camimiz var. Onun restorasyonu için valilikten onay çıkardık. Tam ihale aşamasında durdurduk. Dalyan'da Nezir'in kulesini biliyorsunuz.. Balıkçı Nezir. Sakız'daki Rum kızına aşık oluyor sonra kule yapıyor. Yıkılmıştı. O kulenin yapım aşamasına geldik. İhale aşamasında onu da durdurduk.
     
    Yani 10’a yakın proje durdu. Kongre merkezinden bahsetmiş miydim? Kongre merkezi ve 550 kişilik çok amaçlı salon. Yani hem kültür merkezi, hem de bir sanat sokağı. O da durdu.
     
    Bu arada Sağlık Bakanlığı'ndan hala Çeşme Belediyesi Ilıca sağlık tesislerinin onayı çıkmadı.
     
    Şifne'deki ne olacak?
     
    Şifne'deki ayrı. Bu Ilıca'da Başkent Üniversitesi Hastanesi ile beraber kuracağımız tesisin imzası Sağlık Bakanlığı'nda duruyor.
    Geldiğimde Çevre Koruma Şube Müdürlüğü yoktu. Alaçatı ile ilgili ve Çeşme ile ilgili. Ses kirliliği hep konuşulan bir şeydi. Ben geldim ve Çevre Koruma Şube Müdürlüğü'nü kurdum. 2 çevre mühendisi, 2 de çevre zabıtası işe aldım. Bunları okullara, kurslara gönderdim, bakana yazı yazdım. "Çevre ses kontrol yetki belgesini istiyoruz" dedim. Vermedi. İmzada duruyor.
     
    İmzada bekleyen iki projemiz var. İkisi de çok hassas ve çok önemli. İkisi de turizm için çok önemli. Birisi sağlık birisi de çevre kontrolü. Ses kirliliği konusunda bas bas bağırıyor turizmciler. Ben tamam ses kirliliğini kontrol edeceğim diyorum. Gerekli makinaya kadar aldım. Desibel ölçen makineyi de aldım. Bakanımız imzalayacak inşallah. Bu iki şey gerçekten bizim için çok önemli.

     

    Biliyorsunuz Çeşme Turizm Projesi var. Biz de çıktık dedik ki Çeşmeli’nin malını Çeşme'nin hakkını ham yaptırmayız.
    Ne oldu? Ekrem Oran'ın dediğine gelindi. Bütün kamulaştırmalar iptal edildi. Neymiş Ekrem Oran ham yaptırmazmış. Yaptırmadım, yaptırmam.
    Ondan sonra biz dedik ki Çeşme'nin imar planları ve nazım imar plan notları var. Bunlara uyulması halinde; 100 senedir, 110 senedir vizyonunu turizm olarak koymuş bir kentin şehremini olarak bu projeyi destekleriz. Çeşme'de turizm yatırımınını desteklememek vatan hainliği olur dedik. Ona da güldü bazı arkadaşlar. Ama Turizm Bakanımız çıktı dedi ki: Yoğunluk olmayacak. Zemin artı iki kattan oluşacak. Beton yoğunluğu olmayacak... Bunu da ben taahhüt ediyorum. Şehir Plancıları Odası’ndan eleştiri aldık. Bize kızdılar.. O bölge atıl durumda ve bitki örtüsü olmayan, doğası olmayan ağacı olmayan bir yer.
     
    O soruyu sonra soracaktım ama maden konuya girdiniz sorayım. Bu ilçenin turizmle kalkınmasını mı istiyorsunuz, yoksa Çeşme’nin yazlık konut cenneti-cehennemi -ne derseniz olmasını mı?
     
    Ben altını bir kez daha çiziyorum. O turizm bölgesinde konut istemiyoruz. Rezidans burada istemiyoruz. Böyle yüksek katlı binalara lojman dahil olmasını istemiyoruz...
    Bu arada biliyorsunuz TOKİ'nin arıtmasını 1 Temmuz'da İZSU devraldı. Büyük mücadele verdik ama TOKİ artık mahallemiz oldu. Sokaklarıyla beraber arıtmasını da devretti.
     
    “En iyi yaptığım iş” dediğiniz bir proje-yatırım nedir bu 15 aylık sürede?
     
    Ilıca Plajı'nı halkın kullanımına açtık. Tarihinde ilk defa mavi bayrak almasını sağladık.
     
    Peki Ilıca Plajı gibi büyük olmasa da onlarca plaj olabilecek, halkın kullanımına açılabilecek koy var. Böyle bir adım atsanız ve yapılaşma yerine koylar-plajlar halkın olsa…
     
    Bununla ilgili de hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na hem valimize yazılı ve sözlü olarak defaten dedim ki: Ekrem Oran'ın ve Çeşme Belediyesi'nin plaj işletmesi referansı Ilıca Plajı’dır. Türkiye'nin bir numaralı halk plajı seçildi. Referansımız bu. Bize Deliklikoy’u verin, Boyalık plajını, Altınkum’u Ada plajını verin. Bize Kocakarı plajını, Ali Bostan’ı, Kleopatra’yı verin dedik. Saydık tek tek plajları, yazılı olarak da istedik. Hiç birini vermediler. Bir sebep yok. Cevap yok.

    Genel olacak ama turizmle ilgili Çeşme'de yapılması gerekenler nedir? Plajlar dediniz başka?

    Şimdi şöyle, Çeşme'de turizm iki ay, iki buçuk aydır. Turizm bu süre içine kitlenmiş durumdaydı. Biz geçen sene bunu turizmdeki çeşitlendirme etkinlikleriyle -kimisi festival, kimisi balık yarışması, kimisi bisiklet yarışı- ekim ayı sonuna kadar Çeşme’de hareketi sağladık.
     
    Çeşme'nin turizm pazarı yerliye dönük. Bunu uluslarlarası arenaya yaymak için ÇEŞTOB ve Alaçatı Turizm Derneği ile dünya turizm fuarlarına gitme kararı aldık. İstanbul ve İzmir fuarlarında stant açtık. Berlin ve Moskova fuarlarına gidecektik. Uçak biletlerimize kadar almıştık ama salgın başladı.

    Sizi üzen yapamadığınız bir proje var mı?
     
    Durdurduğum bütün projeler için üzgünüm. Zaman kaybettik ama tabi sağlık her şeyden önemli. Çeşme’nin önü açık. Çeşme Belediyesi'nin mali disiplinini yeniden sağladık.
    (DEVAMI YARIN)

    YORUMLAR

    • 0 Yorum