Zafer Meydanı'nda Büyük Gösteri ve Bazı Gergin Anlar
Yaklaşık 20 bin kişi hükümetin vergi ve kemer sıkma politikalarını protesto etti; akşam saatlerinde kısa süreli gerginlik yaşandı.
HABER:MARIA PAȘCALĂU
Bükreş, Salı akşamı son dönemin en büyük protestolarından birine sahne oldu. Yaklaşık 20 bin kişi, hükümetin ekonomik politikalarına tepki göstermek için sokağa çıktı. Göstericiler, vergi artışları, kemer sıkma önlemleri ve yaşam maliyetlerindeki artışları protesto etti. Eylem, Üniversite Meydanı’ndan başlayarak Zafer Meydanı’na yürüyüşle devam etti.
Protestoya katılan AUR lideri George Simion, eylemin siyasi sınıfa güçlü bir mesaj olduğunu belirtti. Simion, kemer sıkma politikalarının durdurulmasını, demokratik süreçlere saygı gösterilmesini ve seçimlerin ikinci turuna dönülmesini talep etti. Gösteride antisemit veya Rumen karşıtı söylemlere izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.
Akşam saatlerinde bazı protestocuların jandarmaya plastik kaplar, kar topakları ve metal panolar atmasıyla gerginlik yaşandı. Jandarma, kısa süreli göz yaşartıcı sprey kullanarak durumu kontrol altına aldı. Yetkililer, olaylarda yaralanma olmadığını ve diyalog ekiplerinin sürekli olarak sakinlik çağrısı yaptığını açıkladı.
Protesto, güvenlik gözetiminde devam ederken, katılımcılar kemer sıkma politikalarının durdurulması ve vatandaş haklarına saygı gösterilmesi taleplerini yineledi. Organizatörler, eylemin barışçıl olduğunu ve amacının yaşam standartlarının yükseltilmesi, çiftçilere destek verilmesi ve vergi yükünün azaltılması olduğunu belirtti.