Üst solunum enfeksiyonlarında antibiyotik uyarısı

MUĞLA Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Turhan Togan, üst solunum yolu enfeksiyonlarında gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılması gerektiğini söyledi.

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Turhan Togan, kış döneminde, mevsimsel grip ve soğuk algınlığı vakalarında artışlar görüldüğünü belirtti. Başhekim Doç. Dr. Togan, kapalı alanlarda toplumsal kaynaşmayla birlikte dolaşımda olan virüslerin insanlara kolay bulaşması nedeniyle üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış görüldüğünü ifade ederek, Özellikle kronik hastalıkları olan vatandaşlarımızın kalabalık ortamlarda kişisel koruyucu tedbirlere uymaları önem arz ediyor. Sağlık beslenme, C vitamini içeren gıdalar ile ve sıvı tüketimi bu mevsimde çok önemli. Mevsimsel grip virüsü ve koronavirüs aşılarımızı yaptırmamız, bu hastalıklardan korunmamızda en önemli unsurdur dedi.

Başhekimi Doç. Dr. Turhan Togan, soğuk algınlığı tedavisinde, hekimin önerdiği destek tedavilerin yeterli olacağını belirtip, Antibiyotikler hekim tavsiyesi olmadıkça kullanılmamalıdır. Ateş yüksekliği, üşüme, titreme, boğaz ağrısı ve bademciklerde şişme, kulaklarda dolgunluk hissi, geniz akıntısı, öksürük, nefes darlığı, yaygın vücut ağrısı ve kimi hastalarımızda ishal gözükmesi durumunda bir hekime görünüp tedavilerinizin düzenlenmesi gerekiyor. Virüs enfeksiyonları sonrasında gelişen bakteriyel enfeksiyonlar tespit edilirse sadece hekiminizin uygun gördüğü antibiyotikleri kullanmak gerebilir. Kişisel hijyen kurallarımıza uymamız, düzenli el yıkamamız, kalabalık ortamlardan kaçınmamız, evlerimizi temiz hava ile havalandırmamız gerekiyor. Bunun yanı sıra hafif egzersizler yapmalıyız diye konuştu.(DHA)