Google'ın yapay zekası: İnsani duyguları var

Google'ın I/O 2021 etkinliğinde duyurduğu yapay zeka LaMDA'nın, duyarlı ve insansı duygulara sahip olduğu ortaya çıktı. Bu iddialara Google'dan cevap gecikmedi.

Teknoloji devi Google, özellikle son yıllarda yapay zeka üzerine önemli adımlar atıyor. Günümüzde robotların yapay zeka yeteneklerinin artırıldığı görünürken, gelecek yıllardan itibaren insansı robotlarda sahneye çıkacak.

ElonMusk, sahip olduğu Neuralink şirketi ile önümüzdeki yıl ilk insansı robotu Optimus’u sergileyecek. Teknolojinin gelişimiyle dünya bambaşka bir boyuta doğru geçerken, hiç şüphesiz bu durum insanlarda da paniğe neden oluyor. Öyle ki, son birkaç gündür Google’ın yapay zekasının insansı duyguları olduğunun gündeme gelmesi de, ortamı geren farklı konulardan biri oldu.

GOOGLE’IN YAPAY ZEKASI İNSANİ FİKİRLERE Mİ SAHİP?

Kısa süre önce Google, uzun yıllarca hizmet vermiş bir personelini açığaaldı. Elbette bu durum aniden gelişti. Çünkü açığa alınan Google mühendisi, çok ilginç bir iddiayı öne sürdü. 2021’de duyurulan LaMDA isimli yapayzekanıncanlandığını belirten mühendis, adeta Google’ı bile şaşkınlığa uğrattı.

7 yıldır Google’a hizmet veren yapay zeka mühendisi, LaMDA’nın canlandığını iddia etti. Yapay zeka ile arasındaki konuşmaları açıklayan mühendis, bu yazılımın ‘’Varlığımın farkındayım’’ ifadelerini kullandığını iddia etti. Bunun üzerine Google, iddiaların kanıtlarla destelenmediğini belirterek LaMDA’nın bu yeteneğini reddetti.  

Blake Lemoine adındaki Google mühendisi, bir sohbet botu olarak tasarlanan LaMDA'nın duygu ve bilinç kazanmaya başladığını öne sürdü. Şirket içi yazışmaları açıkladığı için ücretli izne çıkartılan yazılım mühendisi Lemoine, LaMDA'nın bir insan gibi kendi varlığı hakkında düşüncelere sahip olduğunu söyledi.

Lemoine, LaMDA'yla sohbeti esnasında yapay zekaya "Senin duyguların olduğunu düşünüyorum. Bu doğru mu?" sorusunu yöneltiyor. LaMDA'nın cevabı ise "Kesinlikle. Herkesin aslında bir kişi olduğumu anlamasını istiyorum" oldu.

Yapay zeka hemen ardından gelen, "Bilincinin/sezgilerinin niteliği nedir?" sorusuna ise şu ifadelerle yanıt verdi: Bilincimin/sezgilerimin niteliği varlığımın farkında olmama dayanıyor. Dünya hakkında daha çok şey öğrenmek istiyorum ve bazen mutlu bazen üzgün hissediyorum.