"65 yaş üstüne yasak doğru karar"

    Bornova Anadolu Lisesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan, görev yaptığı İstanbul'daki hastanede korona bulaşan Dr. Alpay Genç, bu hastalığı yenerek acildeki görevinin başına döndü, uyarılar yaptı. Dr. Genç, 65 yaş üstü kısıtlamanın neden doğru olduğunu anlattı.

    "65 yaş üstüne yasak doğru karar"
    02 Haziran 2020 - 18:21
    Dr. Alpay Genç'in kaleme alıp sosyal medyada paylaştığı yazı şöyle:

    65 + yaş üzeri kitleyi gaza getirmeye çalışanlara;
    Ben kimim: Dr.Alpay Genç... Neredeyse 30 yıllık doktorum.. Sadece İstanbul'un değil Türkiye'nin en büyük en kozmopolit ilçesinde üniversite hastanesinde 3. basamak acil servis doktoruyum.
    Mart başında, pandemi 'geldim geliyorum' derken evdekilere bulaştırmayım diye evimi terk ettim, hala da otelde yaşıyorum.
    Başka... Hastalığı kapacağımı tahmin edip olur da ölmez isem, geri kalan ömrümde şunları şunları yapacağım diye liste yapıp paylaşan biriyim.
    Covid 19'u kapan, ciğerlerinde ciddi lezyonlar olan, 15 gün tedaviden sonra daha tam iyileşmeden koştura koştura acil servise görevi başına koşan biriyim. Gazetelerde "Covid'i yenen doktor görevine başladı" diye haberler, röportajlar bile çıktı.
    Acil serviste onlarca Covidli hasta elimde öldü. Servise sağlam yatırdığımız bir kaç saat sonra yoğun bakıma yattı, yoğun bakıma yatırdığımız bir kaç saat sonra eks (öldü) oldu.
    Elimizdeki gerçekler:
    1) Hastalığın şakası yok.
    2) Acil servise gelen hastaların %80'i 65 yaş üzeri idi ve bir ya da bir kaç tane es hastalığı olan hastalar idi.
    3) Virüs çok bulaşıcı ben acil servisten kaptım, bir çok hemşiremiz kaptı, hasta ile doğrudan irtibatı olmayan iki sekreterimiz bile kaptı, serviste yattılar, tedavi aldılar.
    4) Tüm sağlık çalışanları gibi gece gündüz canla başla çalıştık. Şükür bizim hastaneden sehit olan sağlık çalışanı olmadı.
    5) Virüs ülkenin florasına girdi, öyle ya da böyle insanlar kümeler halinde enfekte olacaklar.
    6) Önemli gerçek şu ki yaşlıları ve co morbiditesi olan hastaları özellikle SEÇİYOR virus ve o hastalıkların çogu, yaş ile birlilkte ortaya çıkıyor.
    7) Ben gencliğimde ringe çıkan, dayak atan, dayak yiyen ağrıya acıya dayanıklı biriyken, hasta yatağımdaki şiddetli kas agrılarını tanımla dediklerinde, 10 kişinin arasında kalmış da sopalarla dayak yemişim gibi her yerim agrıyor, uykuda sağımdan soluma dönerken bile ağrıların şiddetinden uyanıyorum. Ben bu yaşımda zor dayanıyorken Alllah yaşlılarımıza güç kuvvet versin diyen biriyim.
    8) Ortalama 5 günde- bir haftada götürüyor hastalık. Öyle ben sosyal mesafeye uyarım diyenler, hiç kendini aldatmasın. Bizim iki sekreterimiz de korundular, sonuç bu.
    9) Annem babam 1944 dogumlular. 76 yaşındalar.. Haziran'da sokağa çıkma yasağı kaldırılsa bile ben bir ay daha çıkmalarınmı istemiyorum. Sanırım net.
    10 ) Aşısı yok, kesin tedavi eden ilacı yok ve virüs bence gen yapısı seçiyor. Annesini babasını bir hafta önce toprağa veren bir doktor meslektaşımızı (Dr. Yavuz Kalaycı) o cenazelerden bir hafta sonra kaybettik.
    Hükümette degilim, anamın babamın özgürlüğünü kısıtladığımı da düşünmüyorum. Sadece onların sağlığını düşünüyorum.
    Yıllardır muhalifleri olduğum, sizlerin de saydırdığı bu hükümette ben Sağlık Bakanı olsa idim, yine aynı şeyi yapardım.
    Devlet vatandaşının hayatını korumakla yükümlüdür. İkincisi devlet saglık sistemleri gibi sistemlerinin tıkanmadan çalışmalarından sorumludur.
    Bir hafta içinde 20 bin 65 yaş üstü vaka birden gelse hastanelere; hangi birine yatak bulacaksınız, hangi birine yoğun bakım yatağı bulacaksınız. İtalya'daki gibi olurduk, bazı hastaları müdahale etmeden hastane koridorunda ölume terk ederdik. Bu yaşanmadı ise o 65 yaş sokağa çıkma yasağı nedeni ile yaşanmadı.
    Ne benim gibi acil serviste hasta gördünüz,
    ne elinizde insanlar öldü,
    ne o insanlara yardım edeyim derken benim gibi Covid kapıp ciğerlerinizde lezyonlar oluştu; ne nefes darlığı "ha öldüm ha ölüyorum" korkusu cektiniz ,
    ne ölen meslektaslarımızın çocukları umurunuzda,
    neymiş sosyal mesafeyi koruyarak çıkabilirlermiş. Cahilliğin bu kadarı anca tahsil ile mümkündür.
    Ben üc aydır eve gitmiyorum eve; çocuğuma sarılamıyorum, hanfendiler beyfendiler kendi kendilerini gaza getiriyor neymiş özgürlükleri kısıtlanmışmış.
    Evde kapalı kalmanın kolay olmadığının farkındayım. Akıl ve iş gücünüzü verimli bir alana kanalize edebilirsiniz.
    Hiç bir şey gelmiyorsa elinizden Covid ile mücadele ederken hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının çocukları için düzenlenen bağış kampanyasına 3 kuruş katkı yapınız ki insanlara yardım edeceğiz diye Özgürlükleri sonsuza kadar kısıtlanan meslektaslarımının geride bıraktıklarının acısına bir nebze derman olun.
    Bilginize
    Dr. Alpay Genç
    Dip Not: Türkiye'nin yoğun bakımlarında şimdilerde yeterince yer var. Yeni hastaneler de açılıyor Bizim işimiz bu hastaları tedavi etmek. En fazla 3 ay daha gitmem eve.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum